Amennyiben külföldi székhelyű vállalkozástól veszünk belépőjegyet például koncertre vagy sporteseményre, ajánlott csak a hivatalos forgalmazótól vásárolni, különben könnyen pórul járhatunk.

Sok külföldi székhelyű online jegyértékesítő vállalkozás árul magyar vevőknek is belépőjegyeket hazai és külföldi szabadidős rendezvényekre, koncertekre és sporteseményekre. Előfordulhat azonban, hogy a külföldi cég nem küldi meg a vásárló részére a jegyeket az esemény kezdetéig vagy hamis jegyeket értékesít, így a várt élmény meghiúsulása mellett az esemény helyszínére történő kiutazás és szállásfoglalás költsége is a fogyasztó káraként jelentkezhet – írja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az NFH szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ tapasztalatai szerint a határon átnyúló online jegyvásárlások során arra kell figyelni, hogy a külföldi webáruházban, közvetítő oldalakon vásárolt jegyekkel kapcsolatos probléma esetén a fogyasztói jogok érvényesítése nehézségekbe ütközhet, és a kapcsolatfelvételnek a nyelvi korlátok mellett földrajzi akadályai is lehetnek. Ezért is javasolják, hogy kizárólag hivatalosan kijelölt viszonteladóktól, jegyirodáktól vásároljuk meg a jegyeket. A hivatalos jegyértékesítő pontokról és weboldalakról a rendezvény vagy sportesemény szervezőjénél tájékozódhatunk.

Óvakodni kell az olyan internetes oldalaktól, amelyek arról próbálnak meggyőzni minket, hogy náluk még kapható jegy – általában az eredeti ár többszöröséért – olyan eseményre, amelyekre hivatalosan már az összes elkelt. Ilyen esetekben az eladók általában azt ígérik, hogy a jegyet rövid idővel az esemény előtt küldik meg a vásárlónak, vagy pedig a helyszínen adják át részére. Utóbbi esetben többszöri ígérgetés ellenére a jegyet gyakran nem kapja meg a helyszínre kiutazó fogyasztó, az eladó pedig elérhetetlen lesz.

Fontos tudni, hogy a belépőjegy online megvásárlása esetén a fogyasztót nem illeti meg jogszabály alapján elállási jog, azaz a jegyvásárlás után nem gondolhatjuk meg magunkat, és nem kérhetjük vissza a jegy árát, ha mégsem tudunk elutazni a rendezvényre. A szervező döntése alapján a megvásárolt jegyek továbbértékesítésének is szigorú szabályai lehetnek, amelyek be nem tartása a jegy érvénytelenségét és a rendezvényre való bejutás meghiúsulását is eredményezheti.

Amennyiben valamilyen probléma merül fel egy külföldi jegyértékesítő portálon vásárolt belépőjeggyel kapcsolatban, a fogyasztó az Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat tanácsért és ingyenes segítségért a panasz rendezése érdekében. A magyar fogyasztók akkor kérhetik a központ közreműködését, amikor a panasszal érintett külföldi vállalkozás nem Magyarországon, hanem valamely másik európai uniós tagállamban, valamint Izlandon vagy Norvégiában rendelkezik székhellyel.