Egyre népszerűbbek a különféle magazinok, bevásárlóközpontok, internetes oldalak kuponos akciói. Van azonban pár feltétel és körülmény, amire érdemes odafigyelni, nehogy a kedvezményből ráfizetés legyen.

Kuponnal szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvehetünk. A kedvezményes árak könnyen vásárlásra csábítanak, azonban néhány dolgot érdemes szem előtt tartani, mielőtt a pénztárcánkért nyúlnánk – hívja fel a figyelmet összeállításában a Budapesti Békéltető Testület fogyasztóvédelmi lapja, a Mindennapi fogyasztóvédelem.

A kuponos oldalak a termékeket/szolgáltatásokat csak közvetítik, így vásárlás esetén szerződés a terméket ténylegesen eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó cég és a vevő között jön létre. A kupon megvásárlása előtt alaposan el kell olvasni, hogy pontosan mt veszünk és milyen feltételekkel. Célszerű tájékozódni az ajánlat feltételeinek részleteiről a kupon tényleges kibocsátójától, mert a kuponos oldalon lévő tájékoztatás gyakran nem teljes körű.

Mint minden internetes vásárlás, így a kuponos tranzakciók esetén is megilleti a vevőt 14 napon belül az indokolás nélküli elállás joga. Ajánlott utánanézni annak is, hogy a kedvezményesnek hirdetett ár valóban az vagy sem. Érdemes nagyobb kupongyűjtő cégek internetes oldalát választani, amelyek szigorúbban szűrik partnereiket, és többen garanciát vállalnak arra az esetre is, ha a termék vagy szolgáltatás nem felel meg a vevő elvárásainak.

Utazási ajánlatok esetén különösen figyelni kell arra, hogy az ajánlat minden részét ellenőrizzük (rejtett költségek, van-e még szabad szoba, hány napra és hány éjszakára szól az ajánlat). Nézzük meg a szálloda saját honlapját is, és olvassuk el a vendégek interneten elérhető véleményeit. Járjunk utána, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel, amelyeket a kuponár nem tartalmaz (például hétvégi felár, idegenforgalmi adó, poggyász díj, parkolási díj). Ne feledjük, hogy sok esetben az utazási kuponokat kiemelt idegenforgalmi időszakokban, hosszú hétvégéken nem lehet beváltani.