Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a www.edc.hu/reszvenyek portál üzemeltetőjének, hogy honlapján keresztül a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. cég részvényeit értékesítse. A jegybank vizsgálatot indított.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a www.edc.hu/reszvenyek internetes portált üzemeltető természetes személy tevékenységének áttekintésére. A beszerzett bizonyítékok alapján a honlapot üzemeltető magánszemély átlagosan 8-10 ezer dollárért értékesíti a delaware-i székhelyű Benefit Barcode Inc. társaság részvényeit, s azok három éven belüli visszavásárlására is kötelezettséget vállal.

Az internetes oldalon a cég részvényeire vonatkozó értékesítési ajánlat azonban nem felel meg a tőkepiacról szóló törvény értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó rendelkezéseinek. A piacfelügyeleti eljárás során az MNB azt is vizsgálja, hogy az érintett tevékenység megvalósít-e a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

A vizsgált magánszemély nem szerepel az MNB vonatkozó nyilvántartásaiban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogszerűen nem végezhet. Emellett – természetes személyként – nem minősül nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátójának, és – tájékoztató valamint hirdetmény hiányában – értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására sem jogosult.

Az MNB azonnali fellépésének köszönhetően feltehetően csak elenyésző számú érdeklődő került kapcsolatba az értékesítési ajánlatot közzétevő személlyel. Ugyanakkor befektető-védelmi okokból a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a magánszemély engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen, továbbá, hogy értékpapírokat nyilvános értékesítésre felajánljon.