A háztartásokban is közkedvelt, kétágú, beltéri létrákat vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság. Tízből négy létra nem bírta az előírt terhelést, használatuk balesetveszélyes.

Laboratóriumában tesztelt különböző létrákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A szervezet beltéri, háztartásokban, irodákban, iskolákban használatos, maximum öt létrafokkal és fellépővel ellátott, kéttagú, egyoldalas, alumínium vagy acél létrákat ellenőrzött – derül ki az NFH közleményéből.

A hatóság egyebek mellett kíváncsi volt arra, mennyire bírják a szabvány által előírt terhelést a létrák szárai, lépcsői, illetve fellépői. Keletkezik-e bennük maradandó alakváltozás, hajlás, csavarodás. Kétágú létrákról lévé szó, külön figyelmet érdemeltek még a szétcsúszást gátló szerkezetek (például láncok, hevederek), és a csuklós illesztések. A szakemberek azt is tesztelték, hogy használat közben a fellépők terhelés hatására elmozdulnak, megbillennek-e.

A Nébih vizsgálata során tíz termékből négy nem felelt meg a szabvány előírásoknak. Három létránál a létraszár vége az előírt terhelés hatására elhajlott és berogyott. Ezen létrák szárai használat közben elhajolhatnak, amitől a létra felborul. Egy létra létrafoka hajlott meg az előírt terhelés hatására. Ez a létra szintén balesetveszélyes, hiszen használat közben a létrafok hirtelen összeesése leesést eredményez.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról és visszahívásáról – a megállapított súlyos kockázat miatt – a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek. A vizsgált termékek listáját ITT tekintheti meg.