A gyors technológiai fejlődés és az üzleti igények folyamatos változása miatt az informatikusoknak életük során többször is át kell képezniük magukat a szakmai túlélés érdekében.

Megtörtént már párszor az informatikai iparágban, hogy a jövő nagy innovációjának tartott technológiából nem lett akkora durranás, mint amire eredetileg számítottak a szakértők – írja a CompWorld.

Negyedszázada az internet forgatta fel nem csak az informatika világát, manapság pedig az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a szolgáltatásként kínált szoftverek okozzák egyes pozíciók megszűnését vagy radikális átalakulását.

David Cox, a virtuális magánhálózati szolgáltatást kínáló LiquidVPN vezérigazgatója és társalapítója felidézi, hogy pályafutása kezdetén Windows szerverekkel foglalkozott, de az Azure felemelkedése és a Linux térhódítása állástalanná tette a legtöbb Windows-adminisztrátort. Régi kollégái közül sokan a Linuxra vagy egy teljesen más szakterületre képezték át magukat.

Elizabeth Lions executive coach, a Lionsology konzultációs cég elnöke a Cobol programozási nyelvet hozza fel példaként. Mivel a meglévő nagyszámítógépes rendszereket továbbra is használják a nagy pénzügyi intézményeknél, az ezeket üzemeltető, korosodó generáció még mindig nagyon jól keres, de ez nem tart sokáig, és már most is jóval kevesebb álláslehetőség adódik számukra.

A nagyszámítógépek vagy szalagos tárolók üzemeltetésével foglalkozók állása éppúgy megszűnik, mint a Cobol, valamint a C és C++ nyelven programozóké, vélekedik Lions, mivel az egész világ a Javára vagy a Netre tért át.

Ami az online programozást illeti, hanyatlóban van a PHP, a WordPress és az LAMP, míg az újabb keretrendszerek és nyelvek – React, Angular, Scala – népszerűsége nő, állapítja meg Bob Melk, a karrierlehetőségekkel foglalkozó Dice portál elnöke.

A helyzet folyamatosan változik: jelenleg a Java és a Python a menő, de lehet, hogy öt év múlva már más programozási nyelvek lesznek használatosak.