Az ajakápolók jelentős része ma már az UV-fénytől is véd, a túl sok adalék azonban allergiás reakciót válthat ki. A fogyasztóvédelem most másfél tucat terméket vizsgált meg, hogy megtudja, betartják-e az egészségügyi határértéket.

Ajakápoló termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az ajakápolókban lévő UV-szűrő komponensek mennyisége nem haladja-e meg a megengedett felső határértéket. A vizsgált 17 termék közül valamennyi megfelelt a jogszabályi előírásoknak – derült ki az NFH közleményéből. (A vizsgált termékek listáját megtekintheti ITT.)

Napjainkban számos kozmetikai termék, így az ajakápolók is tartalmazhatnak UV-sugárzást szűrő komponenseket. Ezeknek az összetevőknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, azaz karcinogén, valamint a bőröregedést gyorsító hatását, hiszen nemcsak nyáron, illetve napsütésben szükséges, hogy az ultraibolya sugárzás ellen védjük bőrünket.

Az NFH vizsgálatának célja annak megállapítása volt, hogy ajakápoló termékek esetében az UV-szűrő komponensek mennyisége meghaladja-e a jogszabályban rögzített felső határértéket. Fontos, hogy az UV-szűrő komponens mennyisége ne legyen magasabb az ajakápoló termékekben, mint amit a jogszabály meghatároz, hiszen számos UV-szűrő allergizálhat és egyre több bejelentés érkezik az uniós országok allergia központjaiba.