Az önéletrajz terjedelme általában 2 oldalig elfogadott, ennél hosszabb önéletrajz csak nagyon indokolt esetben lehet hatékony. Ezért is érdemes spórolni a hellyel.

Aki állást keres, önéletrajzot is csatol a jelentkezéshez. A cvonline.hu összegyűjtötte azokat a dolgokat, amelyeket nem érdemes beleírni az önéletrajzba.

A személyes adatok rovatban csakis a kapcsolati adataidnak van helye. Telefonszámok, e-mail cím, Skype, Linkedin. A születési idő, lakcím csak diszkriminációs tényezőként tud működni, ezzel hátráltat. A születési hely megjelölésének végképp nincs értelme.

Általában a legmagasabb iskolai végzettség a fontos, illetve az, amelyik az adott álláshoz szükséges tudást adta. Ezért középiskola, általános iskola megnevezése általában nem kell az önéletrajzba. Kivételek persze vannak: ha abba az iskolába jelentkezel egy állásra, ahol valaha tanultál, ez fontos motivációs tényező lehet, érdemes kiemelni.

Még akkor is kihagyható az olyan munkahely a felsorolásból, ami csak néhány hónapig tartott, ha időrendben soroljuk fel a volt munkahelyeinket.

Előfordul, hogy néha olyan munkát is el kell vállalni, ami a bevételszerzésről szól, nem a szakmai előmenetelről. Ezzel semmi probléma, de a helyet az önéletrajzban fölöslegesen foglalja, ha most szakmai munkára jelentkezel.

Az ismert és használt szoftverek verzióit is érdemes az önéletrajzba írni, a pontatlan „Word, Excel, Powerpoint” vagy a még elnagyoltabb „Microsoft Office” nem lesz hatékony.