A marketing, az újságírás és az idegenforgalom területén dolgozók váltanak leggyakrabban munkahelyet Szlovákiában – derül ki a Profesia.sk portál adatbázisában szereplő álláskeresők életrajzi adataiból.

Azon álláskeresőknek 12 százaléka, akik 2015-ben feltöltötték életrajzukat a Profesia.sk portálra, egy év alatt legalább egyszer változtatott munkahelyet. Közel 1 500 személy az év folyamán kétszer is változtatott munkahelyet – írja a hirek.sk.

„A munkapiaci helyzet javulása következtében, amikor a munkaajánlatok száma évközi viszonylatban 30 százalékkal nőtt, az emberek jobban megválogatják, hogy kinek dolgoznak. A munkáltatóknak egyre jobban kell alkalmazniuk a lojalitási és bónuszrendszereket annak érdekében, hogy megtartsák az alkalmazottaikat” – magyarázta Ivana Molnárová, a Profesia társaság ügyvivő igazgatója.

2014-ben a 22 év körülieknek csaknem az egyötöde változtatott munkahelyet, idén az arányuk 26 százalékra nőtt. Az évente munkahelyet változtatók aránya az életkorral együtt fokozatosan csökken, a 34 évnél idősebbeknek csak hozzávetőleg az egytizede cserélgeti a munkahelyét.

A marketing, az újságírás, az idegenforgalom, az emberi erőforrások és a jog azok a területek, ahol az alkalmazottak legnagyobb mozgása tapasztalható. 2015-ben az e területeken dolgozók 16 százaléka legalább egyszer más munkáltatóhoz szegődött.   

Ellenben azon területek közé, ahol az emberek legkevésbé szoktak munkahelyet cserélni, 2015-ben a leasing, a biztosítás és a textilipar tartozott.