A migrációs válság megoldásának további lépései, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, az Oroszországgal való együttműködés és a szíriai helyzet rendezése lesznek az uniós állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki csúcstalálkozójának legfontosabb témái Brüsszelben.

Az Európai Unió migrációs politikájáról folytatott megbeszélésen az Európai Tanács áttekinti a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, annak eredményeit és migrációs beáramlás csökkentésére vonatkozó további lépéseket – írja a hirek.sk.

A tanácskozáson vita várható a szöveg elfogadásával kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt le kell lassítani. A tagországok egy része várhatóan azt álláspontot képviseli, hogy az illegális migrációt nem lassítani, hanem megállítani kell.   

A tervek szerint az uniós vezetők megbeszéléseket folytatnak a folyamatban levő szabadkereskedelmi egyezményekről. A csúcstalálkozó alkalmával megegyezés születhet a tagországok között és megvalósulhat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) jövő hétre tervezett aláírása is.   

Az egyezmény elfogadásához valamennyi uniós tagország beleegyezésére szükség van, ugyanakkor Belgium francia ajkú régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokra.   

Az uniós kül- és kereskedelmi miniszterei keddi tanácskozásukon péntekig, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója befejező napjáig adott haladékot Belgiumnak, hogy döntést hozzon a megállapodás aláírásával kapcsolatban. Tanácsi tájékoztatás szerint a találkozó csütörtöki munkavacsorájának célja az átfogó és hosszú távú kapcsolatok stratégiai fontosságú áttekintése lesz Oroszországgal kapcsolatban.   

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint ezzel kapcsolatban a tagországok állam és kormányfői a szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak.   

Remények szerint Oroszország és Damaszkusz felhagy Aleppó bombázásával és lehetőség nyílik a segélyszállítmányok eljutására az ostromlott városba a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.   

A csúcstalálkozó keretében Hollandia tájékoztatást ad majd az Ukrajna és az Európai Unió között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás (DCFTA) hatályba lépésének alakulásáról. Nagy-Britannia pedig beszámol a júniusban, az Európai Unióból való kilépés megszavazásával záródó referendum óta eltelt időszak intézkedéseinek eredményeiről.