A Földbe csapódó aszteroida? Egy szupervulkán kitörése? Nukleáris katasztrófa? Az Iszlám Állam térnyerése? A következő öt évben bármelyikre számíthatunk oxfordi tudósok szerint.

Finoman fogalmazva sem megnyugtatóak az Oxford Egyetem kutatócsoportjának feltételezései, miszerint öt éven belül az emberiség számos katasztrófa helyzettel szembesülhet.

Ezek közül az emberek például nem tudják majd befolyásolni, ha aszteroida csapódik a bolygónkba hatalmas pusztítást végezve, vagy meg nem nevezett kontinensen minden korábbinál borzasztóbb vulkánkitörést kell elszenvedni.

A veszélyforrások között kiemelt helyen említik a drasztikus klímaváltozás közeli következményeit, és felhívják a figyelmet a robotizáció nem várt tragikus fejleményeire. A mesterséges intelligencia előretörése szintén számos fejfájást okozhat majd a jövőben.

A jelentésben külön foglalkoznak a különböző nemzetközi terrorszervezetekkel. Ezek közül az Iszlám Államról azt gondolják, hogy a következő években is erős marad, és előretörésével elsősorban az európai országokat fenyegeti.