Mintegy tíz százalékkal múlhatja felül idén az építőipar a tavalyi gyengébb teljesítményét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint. Koji László elnök azt mondta, az ágazat hosszabb kedvező időszak elé néz.

– A tavalyi visszaesés után legalább két jó év következhet az építőiparban, az idén 10 százalékos bővülést várunk az ágazat termelésében – mondta a Magyar Időknek Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, hozzátéve, hogy ennek ellenére az idei első negyedév számai még kedvezőtlen képet mutathatnak.

Az ágazat egyik nagy problémája az évenkénti hullámzás, hiszen például a jónak számító 2015-ös évet a gyenge 2016 követte. Most azonban minden jel arra mutat, hogy nemcsak az idei esztendőben tart majd ki a fellendülés. Koji László szerint ez azért nagyon fontos, mert ha a vállalkozások hosszabb távra tudnak tervezni, akkor bátrabban fognak hozzá beruházásokhoz.

– Az elmúlt évtizedben a vállalkozások többsége elmulasztott fontos hatékonyságnövelő, valamint az élőmunkát kiváltó fejlesztést. Erre most alkalom nyílik, mert jók az előjelek, előre lehet tekinteni. De azok a vállalkozások, amelyek ezeket a beruházásokat most sem lépik meg, előbb-utóbb kikopnak az építőiparból – jelentette ki Koji László, hozzátéve, hogy nagy kihívás lesz a jó szakmunkások megtartása is, amihez évente legalább 10-15 százalékos bérfejlesztésre lesz szükség.

Szerinte a növekedés fő mozgatórugója az lesz, hogy ismét jelentősebb arányban jelennek meg a részben uniós forrásokból finanszírozott állami és önkormányzati építési beruházási célú megbízások, közbeszerzések, az ÉVOSZ számításai szerint ráadásul a gazdaságfejlesztésre szánt közösségi források több mint 40 százaléka is építési beruházási vonzatú. Mindemellett a lakásépítési ágazat is jó évek elé néz, amit a szerződésállomány jelentős mértékű bővülése is jól mutat.

– Az ÉVOSZ azt várja, hogy az idei év végére mintegy 20 ezer lakás áll majd kivitelezés alatt, ami jócskán felülmúlja az előző évek mennyiségét. Ezen a területen ugyanakkor bőven van még lehetőség a növekedésre – magyarázta Koji László.