Ugyan több szakmában is a bérek jelentős emelkedéséhez vezetett a szakképzett munkaerő elvándorlása, az így kialakult szakemberhiány, a legjobban fizető munkákat azonban mégsem ebben a körben kell keresni Magyarországon.

A légi forgalmi irányítók ma többet keresnek, mint egy átlagos parlamenti képviselő – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáiból, amelyeket a Világgazdaság idéz. A légi forgalmi irányítók havi bruttó átlagkeresete tavaly egymillió 778 ezer forint volt, míg a képviselők, miniszterek és államtitkárok egymillió 238 ezer forintnak örülhettek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a tőzsde- és pénzügyi ügynökök kapaszkodtak fel, átlagosan 963 ezer forintos havi fizetéssel.

Ugyanakkor az oktatási rendszer problémái és az elvándorlás miatt kialakult munkaerőhiánynak köszönhetően több szakma, illetve földrajzi régió került közel a toplistához. Így például öt-tíz éve a kelet- és dél-magyarországi gyárakba nehezen toboroztak menedzsereket a cégek, ma már ezeken a területeken szinte minden pozícióban munkaerőhiány van.

Az északnyugat-dunántúli cégeknél pedig fordult a kocka, ma a szomszédos országok csábítják át a munkaerőt jóval magasabb béreikkel. A keresett szakmákban (például informatikus, hegesztő, idegen nyelvet beszélő könyvelő, minőségbiztosítási mérnök) tehát kénytelenek egymásra licitálni a cégek a megfelelő jelölt megszerzése érdekében.