A világgazdaságban várható 3 százalék feletti növekedésnél gyorsabban, 4 százalékkal bővülhet 2018-ban a magyar és a régiós GDP. A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, de akadnak hitelkockázati szempontból kezelendő problémák.

Erőteljes növekedést vár a magyar gazdaságtól a Coface hitelbiztosító. A tavalyi 4 százalékos növekedés után a Coface 2018-ban is 4 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban is hasonló lehet a bővülés. A világgazdaságban ennél lassabb, valamivel 3,2 százalék feletti emelkedésre számítanak – derül ki pénteken a Coface hitelbiztosító budapesti V. Országkockázati Konferenciáján.

Növekedés, protekcionizmus, technológia

Grzegorz Sielewicz, a Coface közép-kelet-európai vezető elemzője kiemelte, hogy a háztartási fogyasztás járul hozzá a magyar és a régiós gazdaságok fejlődéséhez. Rámutatott azonban arra is, hogy a bérek jelentős emelkedésével a hatékonyság javulásának lépést kell tartania a régiós országokban a kiegyensúlyozott növekedés érdekében. Az elemző a globális gazdasági kockázatok között említette, hogy a protekcionista intézkedések negatív hatással vannak az üzleti bizalom alakulására és a gazdaság teljesítményére.

A rendezvényen Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője beszélt arról, hogy a kedvező világgazdasági kilátások, valamint a gazdasági kihívások mellett a politikai kockázatokkal is számolni kell. Figyelni kell a technológiai kockázatokra is, például arra, hogy régi munkahelyek tűnhetnek el és teljesen új munkák jelenhetnek meg. Ezt is kezelni kell, hitelkockázati szempontból – emelte ki Declan Daly.

Főbb célok: innováció, kkv-k erősítése

A Coface szerint a magyar gazdaság egyik komoly kihívása, hogy alacsony szintű az innováció, de ezen a téren változást tervez a kormányzat. Pomázi Gyula, Innovációs és Technológiai Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár előadásában ugyanis azt hangsúlyozta, hogy az innovációnak kiemelt szerepe lesz a gazdaságon belül. Az ipar innovativitása, az ehhez szükséges tudás és kompetencia, valamint a kutatás-fejlesztés megjelenése kulcsfontosságú.

Az iparból keletkeztetett problémák kezelésében kiemelten fontos az innováció, amelynek a hozzáadott érték növekedését, a versenyképesség fokozását kell szolgálnia – mondta Pomázi Gyula. Hozzátette, hogy mérsékelni kell a gazdaság járműipartól való függőségét, hangsúlyosabbá kell tenni például az egészségügyhöz köthető szektorokat, például az orvosiműszer-gyártást; valamint az élelmiszeripart. Pomázi Gyula az egyik legfontosabb célként a kis- és középvállalkozások megerősítését említette.

Azt is hozzátette, hogy a kkv-k hatékonyságának, rugalmasságának és termelékenységének javítása is elengedhetetlen. Szintén lényeges, hogy a magyar vállalkozások többek között a digitalizációs forradalommal lépést tartsanak és az új megoldásokat felhasználva megtartsák és fokozzák a versenyképességüket.

Jobb osztályzat tavaly óta

A Coface a kedvező gazdasági folyamatok miatt tavaly ősszel minősítette fel Magyarországot. A korábbi A4-ról A3-as kategóriába sorolta a magyar gazdaságot, ez azt jelenti, hogy a hitelbiztosító szerint elfogadhatóak az üzleti kockázatok a magyar gazdaságban.

Póka Valentin, a Coface országigazgatója szerint, ha a várható jelentős gazdasági növekedés mellett sikerül tovább mérsékelni a kockázatokat az üzleti szférában – többek között az építőiparban – akkor a Coface újból jobb osztályzatot adhat Magyarországnak.