Egy vállalkozás sikeres működtetéséhez önmagában még nem elég, hogy rendelkezésre áll a szükséges pénz, kell szakmai tudás, valamint stressztűrő és kapcsolatépítési képesség is.

A KSH adatai szerint június végén több mint 533 ezer bejegyzett társas vállalkozás működött Magyarországon, ami nem sok, ha azt is figyelembe vesszük, hogy évente mintegy 25-30 ezer új társaságot alapítanak. A nagy lemorzsolódás oka, hogy kevesen tudnak hosszú távon is sikeresen működni. A K&H: üzletet ide! vállalkozásösztönző programja keretében a bank arra kereste a választ, hogy a cégvezető részéről milyen  képzettségek és képességek szükségesek ahhoz, hogy egy vállalkozás hosszú távon sikeres legyen.

A kutatásból kiderült, hogy a kkv-k szerint egy vállalkozás eredményességéhez ugyan az egyetemi tanulmányok és a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, de leginkább a szakma rejtelmeibe kell minél jobban elmélyedni – ismertette a felméré eredményeit Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A kutatás rávilágít arra is, hogy a sikeresség alapja a kommunikáció, a nyitottság és a terhelhetőség. A cégvezetők szerint ugyanis a legfontosabb a stressztűrő és a kapcsolatépítési képesség, emellett a kezdeményezőkészség és az önbizalom is lényeges feltétele az eredményességnek.

Szerencsére ezek nem szuperképességek, hiszen mind elsajátítható és fejleszthető. Ráadásul ma már számtalan, kifejezetten a kkv-k  igényeire szabott szakmai előadás, konferencia és workshop közül választhatnak a cégvezetők, amelyek kifejezetten ezen képességek erősítésére koncentrálnak – mondta el Kovács Viktor Zoltán. Érdekes adat, hogy a saját tőke és a jogi szabályozás a cégvezetők szerint a legelhanyagolhatóbb tényező. Ezek szerint hiába van meg a megfelelő összegű pénz, ettől még nem lesz sikeres a vállalkozás.