A szlovákiai közvélemény a felsőfokú oktatásügy fő problémájának annak finanszírozását és az oktatási intézmények alacsony színvonalát tartja – derül ki a STEN/MARK ügynökség által készített felmérésből.

A finanszírozás terén felmerülő gondokra a válaszadók 16 százaléka mutatott rá, míg a túl sok szak és az intézmények alacsony nívója egyformán 14 százalékukat zavarja. További hiányosságként a rossz érvényesülést (10 százalék), a szakképzetlen pedagógusokat (9 százalék), a korrupciót (7 százalék) és a diákok iránt támasztott alacsony követelményeket (6 százalék) említik – írja a hirek.sk.

A közreműködők összehasonlították a magán- és állami főiskolákat. A magánkézben levőket színvonalasabbnak tartja a válaszadók 27 százaléka, miközben azokat többnyire a fiatalabbak és a férfiak látogatják.

Ellenben 28 százalékuk azt vallja, hogy az állami főiskolák nívósabb oktatást nyújtanak. Közéjük főként az idősebbek és a nők tartoznak. A szlovákok közel egynegyede nem nagyon lát különbséget az intézmények színvonalában.

A konkrét paraméterek kapcsán a válaszadók 72 százaléka azt gondolja, hogy a magániskolák jobb felszereltséggel rendelkeznek. Egyúttal 71 százalékuk azt is feltüntette, hogy azokban egyénileg jobban viszonyulnak a hallgatókhoz, mint az állami főiskolákon.

A magániskolák érdemei között említik az oktatás színvonalával kapcsolatos paramétereket és a jó érvényesülési lehetőséget is. Az állami főiskolákat két döntő tényezővel jellemezték: múltjukkal (ez 52 százalékuk szerint fontos) és megfizethetőségükkel (65 százalék).

A Páneurópai Főiskola részére április 29. és május 4. között ötszáztizenegy 15-60 év közti személy közreműködésével készült a közvélemény-kutatás.