Szaharov-díj, Brexit, a szíriai helyzet, az emberi jogok, a vasúti személyszállítás új szabályozása és az Üzbegisztánnak kötött megállapodás: többek között ezek szerepeltek az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén.

Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár, az Iszlám Állam (IS/Daesh) szexuális rabszolgatartásának túlélői átvették a Szaharov-díjat a keddi plenáris ülésen. A két jazidi aktivistát azért tüntette ki emberi jogi díjával a parlament, mert az Iszlám Állam áldozatainak megsegítésén dolgoznak és harcolnak az iraki jazidik jogaiért.

Az Aleppóban zajló harcok álltak a szerda reggeli, EU-csúcsot előkészítő plenáris vita középpontjában, ahol az EP-képviselők „földi pokolnak” nevezték a helyzetet és a humanitárius segélyek azonnali beengedését kérték Aleppóba. Számos képviselő kritizálta Oroszország szíriai háborúban vállalt szerepét.

Megszavazták az EP-képviselők kedden a parlament belső szabályzatának frissítését a nagyobb átláthatóság és hatékonyabb ügymenet érdekében. A frissítésnek köszönhetően a jövőben részletesebb lesz a képviselők vagyonnyilatkozata és alaposabban vizsgálják az összeférhetetlenséget is.

A frakcióvezetők nevében Martin Schulz elnök levelet küldött Donald Tusknak, amelyben hangsúlyozta, hogy a parlamentet a Brexit tárgyalási folyamatának minden szakaszába be kell vonni, ellenkező esetben a felek a lehető legnehezebb Brexittel találhatják szemben magukat.

Az uniós tagállamok „tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet és gyűlöletet keltenek az állampolgáraikban a migránsok és menekültek ellen” – kérik az EP-képviselők abban az emberi jogok helyzetéről szóló állásfoglalásban, amelyet kedden fogadott el a plenáris.

Kötelezővé tenné a versenytárgyalást a vasúti személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződések kapcsán az a szabályozás, amelyet a szerdai plenáris ülésen fogadott el a parlament. Az új szabályok serkentenék a befektetéseket és fejlesztenék a kereskedelmi szolgáltatásokat is.

Martin Schulz, Robert Fico és Jean-Claude Juncker nyilatkozatot írtak alá arról, hogy 2017-ben jelentős előrelépést tesznek az olyan kulcsfontosságú területek szabályozása terén, mint a munkahelyteremtés, a szociális politikák és a migráció.

Támogatták az EP-képviselők az Üzbegisztánnal kötött, textiliparra vonatkozó kereskedelmi egyezményt, miután úgy látják, hogy az ország komoly erőfeszítéseket tesz a gyermekmunka visszaszorításáért. A parlament ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további lépéseket kell tenni a kényszermunka megakadályozásáért is – olvasható az EP közleményében.