Nem tetszik a vállalkozóknak a román kormány által tervezett minimálbér. Szerintük a tb-járulék átruházása a bérek csökkenéséhez vezethet.

A romániai kis- és közepes vállalkozások több mint 80 százalékának nem áll módjában növelni a minimálbért, 60 százalékuk elbocsátásokhoz folyamodik majd az intézkedés miatt – jelentette be Florin Jianu, a Kis- és Közepes vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

A szervezet közvélemény-kutatása szerint a kkv-k 90 százalékánál azt mondták, hogy legfeljebb 100 lejjel megemelt minimálbért tartanának elviselhetőnek.

A társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása is nagy „felfordulást” okozhat – írja a Krónika.

„A kkv-k 90 százalékánál a tb-járulék áthárítása miatt nőni fognak a bérköltségek. A fizetések tehát nem fognak nőni, sőt!” – kongatta meg a vészharangot a szakmai egyesület elnöke.

Jianu felrótta, hogy a kormány újabb és újabb intézkedésekkel áll elő, s mire az üzleti szférának sikerülne felmérni ezek hatását, változtatnak rajtuk.