A csomagolástervezés a marketing egyik legritkábban említett eszköze – állapítja meg a Nielsen az európai élelmiszer-kiskereskedelemben a legutóbbi időszakban megjelent 9 900 újdonság piaci teljesítményének elemzése alapján.

A kutatócég „Átütő erejű innovációk” című tanulmányában szerepel az a tizenegy valóban átütő sikerű új termék is, amely bevezetésének első évében elért legalább 7,5 millió euró vagy angol font forgalmat Nyugat-Európában, illetve 5 millió eurót Kelet-Európában – írja a Kreatív Online.

Sok fogyasztót nyertek meg gyorsan újítások többek között sör, macskaeledel, fogkrém, légfrissítő, szénsavas üdítőital kategóriákban.

„A marketingben sötét ló a csomagolástervezés. Amit igen csak alulbecsülnek, és kevés figyelmet fordítanak rá más eladásösztönző eszközökhöz képest” – nyilatkozta Ben Schubert, a Nielsen innovációs kutatásokat irányító szenior alelnöke, a tanulmány társszerzője.

A vásárlási döntések közel hatvan százalékát a polcok előtt hozzák. Az európai fogyasztók átlag 56 százaléka boltban ismer meg olyan árucikkeket, amiket addig még nem vásárolt vagy ott tájékozódik róluk először. Új termékekről tévé-reklámok földrészünkön a fogyasztók átlag 52 százaléka számára szolgálnak információforrásként.

A magyarok 50 százaléka boltok eladóterében ismeri meg az újdonságokat, amelyekről nálunk csak a fogyasztók 45 százaléka értesül tévé-reklámokból.

A tanulmány bemutat néhány best practice-t is. A csomagolástervezés szerepét a Gold Mine márka Zsivoje nevű prémium világos sörénél is kiemelik. A sör sikerét Oroszországban PET-ből készült, pohár alakú palackjának köszönheti. A merész dizájn megragadja a vásárlók figyelmét a sok zsúfolt polc között, és kiemeli az árutömegből. Első évét az új sör 8 millió eurós forgalommal zárta.

A Nielsen által kiemelt tizenegy innováció közül hármat a francia piacon vezettek be, kettőt-kettőt Németországban, Oroszországban és Törökországban, egyet-egyet pedig az Egyesült Királyságban és Olaszországban.