A jelenleg kísérleti szakaszban járó Európai Innovációs Tanács (EIC) égisze alatt 30 ország 242 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen 12 millió euró összegű uniós támogatásban – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az úgynevezett kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatásra a kkv-k közös projektekkel is pályázhattak, ez magyarázza, hogy a 242 kedvezményezett cég összesen 239 projekthez nyert el finanszírozást. A támogatás összege projektenként 50 000 euró.

A kkv-eszköz első szakaszában meghirdetett legutóbbi fordulón 2149 pályázat érkezett be, közülük választotta ki a független szakértőkből álló zsűri a kedvezményezett kkv-kat, köztük 5 magyar céget:

  • BioBlocks (Budapest) – új távlatok a gyógyszerkutatásban (Leap-to-Lead™platform)
  • NEWITY Kft (Budapest) – teljesen automata házi sörfőző gép
  • Nutripharma Hungaria Kft. (Budapest) – Primavera: időskori makuladegeneráció kezelése korai stádiumban
  • Organochem (Budapest) – szén-szén kötések létrehozása környezetkímélő módon
  • Medika (Sopron) – a nyál pH-értékének mérésére szolgáló fogászati eszköz

Az úgynevezett kkv-eszköz első szakaszában nyújtott támogatás abban hivatott segíteni a cégeknek, hogy üzleti tervet dolgozzanak ki projektjeik számára. A kedvezményezett kkv-k ezenfelül ingyenes képzésben részesülnek, és olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, melyek üzleti tevékenységük felgyorsítását segítik. A következő pályázati fordulóra 2018. szeptember 5-én kerül sor – olvasható az Európai Bizottság közleményében.