Pozitívan ítélik meg a magyarországi kilátásokat a hazai vállalati döntéshozók – derült ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

Az EY Globális Tőkebizalmi Barométerének idei eredményei alapján aktív évre számítanak a döntéshozók a vállalati tranzakciók és összeolvadások terén. A kelet-közép európai régióban a cégvezetők 28 százaléka, globális szinten 29 százaléka számít arra, hogy bővülni fog a tranzakciós piac, Magyarországon ez az arány ezt is meghaladva 54 százalék. A legtöbben a korábbi évekhez hasonlóan a technológiai szektorban számítanak több tranzakcióra.

„A legfrissebb kutatásunk azt mutatja, hogy a hazai vállalatok kétharmada a következő 12 hónapban növekvő számú tranzakcióra számít, de elsősorban továbbra is a kisebb értékű ügyletek lesznek a jellemzőek. Hozzátehetjük, hogy a régióban a megkérdezettek 43 százaléka számít arra, hogy aktívan keresni fogja a felvásárlási lehetőségeket szemben a hazai 53 százalékos aránnyal, akkor kijelenthetjük, hogy a magyar vezetők átlag feletti aktivitásra készülnek a tranzakciós piacon. Globális szinten ez az arány még magasabb, 57 százalék” – elemezte az eredményeket Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

Az akvizíciók fő hajtóereje mind Magyarországon, mind a régióban továbbra is a piaci részesedés növelésének szándéka. Bár a szándék megvan, a magyar menedzserek a megfelelő célpontok hiányát látják, mint az akvizícióval való növekedés fő akadályát.

Az idei EY Tőkebizalmi Barométer eredményeiből kiderül az is, hogy a hazai vezetők inkább a munkahelyek számának bővülésére, mint csökkenésére számítanak a digitális technológiák megjelenése kapcsán. 47 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy az új megoldások elterjedése következtében új munkahelyek jöhetnek létre, és csak 20 százalék vélte úgy, hogy ez akár a munkaerőigény csökkentéséhez is vezethet.