Hat szakág képviselői szórakoztatják a közönséget akrobatikus mutatványokkal a hétvégén Budapesten, az Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválján (FISE) a XI. kerületi Kopaszi-gáton.

Olivier Pascal, a jogtulajdonos fejlesztési igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a péntektől vasárnapig a Kopaszi-gátnál sorra kerülő, ingyenesen látogatható esemény a második állomás az extrémsportok idei versenysorozatában. “Másfél éves előkészítő munka után hoztuk el a versenyünket erre az egyedülálló helyszínre, ahol nyílt rendszerben bárki megmutatja képességeit” – fogalmazott a fejlesztési igazgató, aki kitért arra, hogy az indulók Budapesten összesen hat szakágban – szabadstílusú  BMX park és flatland, wakeszörf, wakeboard, szabadstílusú görkorcsolya park és gördeszka kiesős verseny – mérhetik össze tudásukat.  

Pascal büszkén hívta fel a figyelmet arra, hogy a 20 éve Franciaországban indult FISE folyamatosan fejlődött az elmúlt két évtizedben. Bart de Jong, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabadstílusú BMX szakreferense annyit fűzött hozzá, hogy a szabadstílusú BMX park szakág felkerült a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia és a 2020-as tokiói ötkarikás játékok műsorára is.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy “ez a látványos show most debütál Magyarországon”. Emlékeztetett arra, hogy a kormány célja, hogy minél több rangos nemzetközi sporteseményt hozzon Magyarországra, s ezek száma idén már meghaladta a százat. 

Johan Berthonneau, a FISE sportigazgatója közölte, hogy a hétvégi extrémsport fesztiválra több mint 50 ország mintegy 1500 versenyzője érkezett Budapestre. “Szeretnénk minél több fiatalt bevonni, ezért amatőr kategóriában tudásszinttől függetlenül bárki elindulhat a versenyeken” – emelte ki a sportigazgató, aki szerint a kilátogató nézők elképesztő akrobatikus mutatványokat láthatnak majd a három nap során.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény a kormány kiemelt támogatásával valósul meg. A sportvezető szerint a magyar kerékpársport legnagyobb kérdése jelenleg az, hogyan tudnak minél több fiatalt megszólítani, s ebből a szempontból az extrémsport fesztiválnak óriási jelentősége van. A FISE versenysorozatának még két állomása lesz az idén, az egyik szeptemberben a kanadai Edmontonban, majd november elején a kínai Csengtuban. (MTI)