Matolcsy György jegybankelnök szerint akkor érdemes bevezetni a forint helyett az eurót, ha Magyarország már elég erős, és teljes egészében eléri az eurózóna fejlettségi szintjét. A kívánatosnak tartott paraméterek alapján még évtizedekig forinttal fizetünk.

Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, s azóta folyamatosan nyitott kérdés, hogy mikor csatlakozunk az eurózónához is. A forintot azonban csak akkor érdemes feladnunk, ha már elég erősek vagyunk: a reálgazdaság felzárkózása és az államadósság szintje is megfelelő – mondta Matolcsy György az „5 éves az Alaptörvény: Közpénzügyek és forint” című konferencián. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint akkor lehetséges Magyarország és az eurózóna számára is a csatlakozás, ha hazánk egy főre jutó bruttó hazai összterméke (GDP) eléri az eurózóna tagállamai átlagának 100 százalékát, az államadósság szintje pedig 50 százalék alá csökken. 

Egyelőre azonban mindkettőtől igen távol vagyunk. A KSH adatai szerint az egy főre jutó GDP 2015-ben Magyarországon 10 900 euró volt, míg az eurózóna tagországainak átlaga ennek majdnem a háromszorosa, 29 200 euró. Ezt a hátrányt még a tavalyi 2,9 százalékos GDP-bővülés mellett is jó pár évtizedig tart ledolgozni, nem beszélve az idei évre várt két százalék körüli tempóról. Arról nem beszélve, hogy mindeközben az eurózóna tagállamok gazdaságai is növekednek: tavaly átlagosan 1,7, míg idén várhatóan 1,6 százalékkal.

A GKI Gazdaságkutató tavalyi számításai szerint a magyar gazdaság, illetve az euróövezeti tagállamok elmúlt húsz évének átlagos növekedését alapul véve Magyarország 2075-re érheti utol a közös európi fizetőeszközt már használó országokat az egy főre jutó GDP-ben, míg az utóbbi tíz év növekedési adatai alapján a felzárkózás 2120-ra sikerülhet.

Ennél lényegesen jobban áll Magyarország az államadósság ellen vívott küzdelemben. A GDP-arányos mutató 2015 végén 75,3 százalékon állt, és az Európai bizottság előrejelzése szerint az államadósság 2026 végére 60 százalékra csökkenhet, majd az MNB prognózisa aéapján 2031-ben érhetjük el az 50 százalékos szintet.