Adófizetőnként évi 1200, összességében plusz 78 milliárd fontba (28 782 milliárd forintba) kerül Nagy-Britanniában a szegénység következményeinek enyhítése egy hétfőn ismertetett jelentés szerint.

A Joseph Rowntree szociális szakpolitikai alapítvány azokat a rétegeket vizsgálta, amelyek az átlagkereset 60 százalékánál kevesebb pénzből élnek.

A szigetországban a maga nemében első ilyen átfogó jelentésből kiderült, hogy szegénység következményeinek enyhítése a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS) rója a legnagyobb, 29 milliárd fontos terhet, a szegénységben élőknek ugyanis nagyobb valószínűséggel gyengébb az egészségük.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a szegénység összefüggésben áll a mozgásszegény életmóddal,  a silány táplálkozással és az olyan szokások kialakulásával, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Az oktatási rendszerben évi 10 milliárd fontot fordítanak többek közt olyan programokra, mint az ingyenes étkeztetés. A gyermekjóléti szolgálatok 7,5 milliárd fontot költenek például a kisgyerekek felügyeletére.

A rendőrség és a büntetés-végrehajtási rendszer plusz költségei kilencmilliárd fontot tesznek ki, a szegényebb rétegekben és környékeken ugyanis nagyobb a bűnözési ráta a jelentés szerint.

A szociális támogatások rendszeréből 4,6 milliárdot fordítanak a felnőttek ellátására, a lakhatás segítése pedig négymilliárd fontot emészt fel a költségvetésből.

A brit kormány a foglalkoztatás növelésében látja a szegénység leküzdésének elsődleges eszközét, és állítása szerint sikerült is haladást elérnie ennek terén.

A Joseph Rowntree Alapítvány a skóciai Heriot-Watt és a Loughborough Egyetemmel készítette a tanulmányt. Az évi 78 milliárd fontos költségbe nem számították bele az állam által folyósított különböző segélyeket.

Julia Unwin, az alapítvány vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a szegénység megfosztja az embereket a lehetőségektől, a társadalmat pedig olyan tehetséges emberektől, akik amúgy értékes tagjai lehetnének. A szegénység lassítja a gazdasági növekedést, csökkenti a termelékenységet és az adóbevételeket. (MTI)