Idén is indul a chocoMe a világ három legnagyobb presztízsű csokoládéversenyén. Bemelegítésül újabb termékekkel jelentkezett a magyar csokis cég. A KamaraOnline erről kérdezte Mészáros Gábor alapító-tulajdonost.

A mindenki által jól ismert ét-, tej- és fehércsokoládék mellé 2012-ben hozta el a negyedik csokoládétípust a francia Valrhona csokoládégyártó vállalat, amelyet szőkecsokoládénak neveztek el.

A szőkecsokoládét meglehetősen bonyolult elkészíteni, a tejpor megégetése nélkül ugyanis a cukrot csak különleges szaktudással lehetséges karamellizálni.

Az elmúlt másfél év szép sikert hoztak a szőkecsokoládéval készített Raffinée a chocoMe-nek. 2015 októberében az International Chocolate Awards verseny világbajnoki döntőjében a világ legjobb fehércsokoládés magvas drazséja címet nyerték el. Tavaly a Londoni Csokoládé Akadémia által szervezett Academy of Chocolat Awards vesenyen, valamint a Great Taste Awards versenyen egyaránt bronzérmet szereztek vele. Ezért döntöttek úgy, hogy az igen ritka szőkecsokoládéval további kreációkat készítenek el.

Így született meg például Raffinée költeményük a tonkababos, szőkecsokoládéval és kakaóporral bevont karamellizált makadámdió, valamint több, szőkecsokoládéval készített táblás termék, amelyekhez különleges alapanyagokat használtak.

Az évindításról és a tervekről Mészáros Gábor, a cég alapító-tulajdonosa beszélt a KamaraOnline-nak.

– Mikor és hol fedezte fel a szőkecsokoládét? Mekkora tételben vásárolnak belőle a franciáktól?

– 2012-ben jelent meg a szőkecsokoládéval a Valrhona a piacon. Én első alkalommal a Valrhona londoni termékbemutatóján találkoztam vele. Éves szinten nagyságrendileg 4 tonnát használunk fel belőle.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben újabb csokoládé-féleség (mondjuk, vörös csoki?!) kerül a piacra? Vagy már nincs mit kitalálni?

– Sosem lehet tudni, hogy mivel kísérleteznek a színfalak mögött a csokoládé alapanyagot gyártó vállalatok, de nem jellemző, hogy ilyen gyakorisággal új csokoládé típuson dolgoznának.

– Mióta van kapcsolatuk a Valrhona vállalattal, és mellettük melyek most a legnagyobb partnercégeik?

– A Valrhonával 2014-ben kezdtünk együtt dolgozni, és folyamatos, kiemelkedően jó a partnerkapcsolat a két vállalat között. A másik nagy csokoládégyártó vállalat a Barry-Callebaut, amellyel kapcsolatban állunk.

– Nagyon különleges alapanyagokkal dolgoznak (tonka bab, makadámdió, pekándió, maldon só). Honnan jönnek az újabb és újabb ötletek? Idén lesz további újdonság – új alapanyag felhasználásával, amellyel meglepi a csokoládébarátokat?

– Folyamatosan nyitott szemmel járom a világot, és próbálok mindig olyan jellegű alapanyagokat használni, amelyet más csokoládégyártók nem feltétlenül használnak. Így tudjuk leginkább megkülönböztetni magunkat versenytársainktól. Egy évben mindig két újdonsággal jelentkezünk, jellemzően januárban és az igazi csoki szezon kezdete előtt, szeptemberben. Természetesen idén szeptemberre is lesz még termékfejlesztésünk, de erről egyelőre nem szeretnék többet elárulni.

– 2017-ben milyen nemzetközi megmérettetésre készül a chocoMe?

– Idén is a három legnagyobb presztízsű szakmai csokoládé versenyen (Academy of Chocolate Awards, International Chocolate Awards, Great Taste Award) fogunk indulni az új termékeinkkel.

Szerdahelyi Csaba