A fúziók és felvásárlások száma a biztosítási ágazatban évek óta növekszik, amit elsősorban a gyenge globális gazdasági környezet és a szabályozási változások indokolnak. Ez a tendencia várhatóan középtávon folytatódni fog – állítja a Moody’s Investor Service.

A Moody’s szerint számos csoportot ösztönöz üzletágainak értékesítésére a változó szabályozási környezet, ugyanakkor az alacsony kamatok, és finanszírozási költségek, valamint a méretgazdaságossági megfontolások és a növekvő piacokon történő bővítési szándék az ajánlattevők számát is növeli – írja a Biztosítási Szemle. A hitelminősítő szerint a biztosítási M&A értéke 2015 harmadik negyedévének végére meghaladta a 200 milliárd dollárt.

A fúziók, illetve felvásárlások gyakran negatívan érintik a vevő hitelminősítését, azonban az elmúlt időszak tranzakciói meglehetősen vegyes hitelminősítői reakciót váltottak ki, miután az ügyletek hosszútávon jelentkező előnyei gyakran igen jelentősnek bizonyultak – állítja jelentésében a Moody’s. A vevők értékelése az esetek felében nem változott, illetve néhány esetben még javult is az ügylet bejelentésének hatására.

A Moody’s szerint egyedül akkor lehet a fúziók és felvásárlások számának csökkenésére számítani, ha a kamatok jelentősen emelkedni, vagy a részvénypiacok drasztikusan esni kezdenek, bár ez utóbbi esetében is jelentősen csökkenhetnek az eladási árak. Hitelminősítő egyelőre úgy véli, hogy a kamatlábak továbbra is historikusan alacsony szinten maradnak globálisan, így a hitelből finanszírozott M&A néhány évig még vonzó marad.

Világszerte számos biztosítási csoport felismerte, hogy nagyobb üzemméretre, illetve hatékonyságra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a rendkívül alacsony kamatkörnyezet káros hatásait, különösen az életbiztosítók esetében.

A KPMG adatai szerint Európán belül az Egyesült Királyság volt a legaktívabb piac, ahol több nagy üzletet kötöttek, többek között az Európa felé kacsintó japán biztosítók is. A szabályozói változások is konszolidációra ösztönözték a piaci szereplőket. A harmadik negyedév ügyletei közé tartozik többek között a japán MS&AD biztosítási holding bejelentése, miszerint megvásárolják a Lloyd’s of Londonhoz tartozó Amlin biztosítót. A Swiss Re egyik leányvállalata, az Admin Re pedig a Guardian Financial Services-t veszi meg, elsősorban annak életbiztosítási portfoliója miatt.