A szlovákiai bérek az utóbbi hat évben legnagyobb mértékben 2016-ban emelkedtek. A bruttó alapbér a 2015-ös évivel összevetve 4,8 százalékkal nőtt. Az átlagos alapbér 2016-ban bruttó 920 eurót volt.

Az alapbéreket a legnagyobb mértékben a szakképzett munkásoknak emelték. Az ő átlagos bruttó alapbérük tavaly 652 euró (201 ezer forint) volt, s az a 2015-ös évi bérükkel összevetve 6 százalékkal nőtt. Az átlagosnál erősebb volt a segédmunkások és a szakképzett műszaki alkalmazottak bérének emelkedése is – írja a hirek.sk.

„A béremelkedés összefügghet az ipar és a kiskereskedelem terén tapasztalható szakképzett munkaerőhiánnyal, amit a szlovákiai munkáltatókon kívül már hosszabb ideje érzékelnek a környező országok, például a Cseh Köztársaság és Magyarország munkáltatói is” – magyarázta Miroslav Dravecký, a Platy.sk portál termékmenedzsere.

A legalacsonyabb évközi béremelkedést a  csúcsmenedzserek körében tapasztalták. Bár ők másoknál jóval többet keresnek, az alapbérük csak 2 százalékkal nőtt.

„A csúcsmenedzserek bérének jelentős részét képezik a jutalmakként adott bónuszok, amelyek legelterjedtebbek és legkedvezőbbek főként a menedzseri posztokon, mivel gyakran a kitűzött célok teljesítésével függnek össze. A csúcsmenedzserek esetében éppen a jutalompénzeket osztogatták bőkezűen. Szlovákiai viszonylatban a topmenedzsmentben tevékenykedők 44 százaléka, beleszámítva a kisebb cégeket is, azt nyilatkozta, hogy szokott kapni év végi jutalompénzt, amely nagysága akár a havi alapbérük kétszeresét is eléri” – mondta Dravecký.

A szlovákiai alkalmazottak fele bruttó 838 eurónál kevesebbet keres. Az alkalmazottak egytizede bruttó 538 eurónál kevesebbet kap. Az alkalmazottak további egytizede viszont havi 1543 eurónál több pénzt visz haza.

Az egyes munkakörök szempontjából tehát a  bérek hagyományosan a menedzsment terén vannak, majd az IT-ágazat, a telekommunikáció, a technika és a fejlesztés, a gyógyszeripar, a minőségbiztosítás, valamint a fordítás és tolmácsolás következik. Ezen ágazatok mindegyikében az alapbér havi 1000 eurónál több.