A tavalyi utolsó három hónapban már csak átlag 1 százalékkal nőttek a magyarországi lakásárak az előző negyedévhez képest, év végére azonban az árak így is 13,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Budapesten egy év alatt 13,3 százalékot drágultak a lakások, míg a vidéki városokban 12,2, a községekben pedig átlag 17,9 százalékkal nőttek az árak.

A tavalyi negyedik negyedév során lassult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme az előző három hónaphoz képest, amihez a vidéki városok átlagárának majdhogynem stagnálása, illetve a valamivel visszafogottabb fővárosi és községi árdinamika is hozzájárult – derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.

Lakásárak változása településtípusonként

(2010 átlaga = 100 százalék)

Budapesten 2017 utolsó három hónapjában nominális alapon átlagosan 2,1 százalékkal drágultak a lakások. A friss adatok szerint a fővárosban a tavalyi évben folyamatosan mérséklődött a lakásárak negyedéves növekedési üteme, ebbe illeszkedve a negyedik negyedév további lassulást jelent az előző negyedév 2,6 százalékos dinamikájához képest. Az éves növekedési ütem is tovább mérséklődött, a 13,3 százalékos emelkedés pedig már alulmúlja az átlagos éves országos lakásár-drágulás mértékét.

A vidéki városok csupán 0,2 százalékos negyedik negyedéves dinamikája viszonylag erős, 12,2 százalékos éves ütemet jelent, ami ugyanakkor lassulás az előző negyedévek éves dinamikájához képest. A községekben az előző negyedévhez képest visszafogottabb mértékben, 1,9 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az utolsó negyedévben, ami viszont a lakásárak éves növekedési ütemének jelentős, 11,6 százalékról 17,9 százalékra való növekedését vonta maga után az utolsó három hónapban.

2017 negyedik negyedéve során Közép- és Észak-Magyarországot leszámítva az ország minden régiójában emelkedtek a lakásárak nominális alapon, de a dinamika elmaradt az előző negyedévétől. A vizsgált időszakban az egyes régiók városai között a legnagyobb emelkedést az észak-alföldi városok esetén tapasztalhattuk, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 2 százalékkal növekedtek.

Ezt követték a közép-dunántúli városok (0,8 százalék), majd a dél- és nyugat dunántúli városok (egyaránt 0,5 százalék). A dél-alföldi városok negyedéves alapon csupán 0,3 százalékkal nőttek, de ez éves alapon a vidéki városok között a leggyorsabb dinamikát eredményezte, az ugyanis nominális alapon 15,6 százalékot tett ki 2017 utolsó három hónapjában.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex nominális alapon 1 százalékkal nőtt 2017 negyedik negyedévében, ami lassulást jelent az előző időszaki dinamikához képest. Reálértelemben az aggregált MNB lakásárindex 0,4 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben, ami szintén mérsékeltebb negyedéves dinamikát jelent. A hazai lakásárak éves növekedési üteme nominálisan 13,8 százalékot, míg reálértelemben 11,4 százalékot tett ki 2017 utolsó három hónapjában.