Év végén átadja a stafétabotot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Könnyid László.

„Az MSZÉSZ legfiatalabb elnöke után rögtön a legfiatalabb tiszteletbeli elnöke pozíciót is betöltöm, de év végén nem indulok a posztért” – mondta a turizmus.com-nak adott interjúban Könnyid László.

Könnyid László egyben a Magyar Turisztikai Szövetség kurátora, s mint fogalmazott: az MTSZ keretében szeretne részt venni a szakmai koordinációban.

A Szállodaszövetség hosszú távra gondolkodik, szemléletváltást szeretne elérni a szakmában. Könnyid László szerint két-három területen az együttműködés révén látványos eredmények érhetőek el, ilyen például az oktatás és a munkaerőhelyzet kérdése. A cél, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék a szakmát. Az elnök úgy látja, hogy a közmunkaprogram átalakításával is lehetne munkaerőt toborozni a vendéglátóiparba.

Azt mondta: „Az adózás terén van a legelső és legfontosabb tennivaló, mind a több mint egy évtizede napirenden lévő áfa, mind a béreket terhelő járulékok kérdésével foglalkozni kell, valamint a munkaidőszabályok is sürgős felülvizsgálatra szorulnak.”

„Fontos lenne, hogy ne csak Bécshez hasonlítsuk magunkat, hanem nézzük meg, hogy szélesebb körű nemzetközi összehasonlításban hol állunk” – fogalmazott az MSZÉSZ elnöke.

Szerinte 2022-ig a legfőbb célnak az kellene lennie, hogy az STR által vizsgált szállodai mutatószámok tekintetében jelentősen lépjünk előre, hiszen az idei január-áprilisi adatok alapján a vizsgált 35 város közül Budapest átlagár tekintetében még mindig csupán a 29.