Év végéig várhatóan 1500-1600 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást fizetnek ki a nyertes pályázóknak – közölte a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. Közel a segítség elnevezésű konferenciáján.

Vitályos Eszter megerősítette, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban a tíz operatív program beruházásaira együttesen 25,1 milliárd euró forrás áll rendelkezésre Magyarországon, amely a vidékfejlesztési kerettel és a helyi társfinanszírozással kiegészülve mintegy 12 ezer milliárd forint felhasználását teszi lehetővé. A legnagyobb részt, az összeg 60 százalékát a magyar kormány döntése szerint gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordíthatják a sikerrel pályázók – tette hozzá.

Az államtitkár a konferencián szólt arról, hogy eddig 76 ezer pályázatot nyújtottak be a beruházást tervezők, s az általuk igényelt összeg 7917 milliárd forint volt. A döntéshozók 3860 milliárd forint értékű fejlesztést támogattak, míg szerződésközeli állapotban van további 3376 milliárd forint értékű projekt jóváhagyása.

Vitályos Eszter hozzátette, hogy a korábbi, 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus beruházásaihoz az idén fizettek ki 230-240 milliárd forintot, így most 1300 milliárd forint közeli a 2016-ban átutalt uniós összeg. Eddig a fejlesztési pályázati lehetőségek 76 százalékát hirdették meg, 41 százalékos arányban a támogatás megítélésére döntés született és 12 százalékban ki is fizették az uniós forrást.

Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Kemecse Fidesz-KDNP-s polgármestere a tanácskozáson kiemelte: a megye Budapest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után a harmadik legnagyobb összegű uniós forrást használhatja fel fejlesztéseihez, a mintegy 560 ezer lakosú térségben egy emberre 240-300 ezer forint közötti összeg jut.

Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei önkormányzati közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke megemlítette, hogy a közel 90 milliárdos területi operatív program pályázati lehetőségei közül 75-öt hirdettek már meg, s azokra 606 pályázat érkezett be. Januárban, februárban várják a jelentkezési dömpinget, s az év első felében a forrás 70-80 százalékát szeretnék szerződéssel lekötni. (MTI)