Nyolcezer európai fiatal látogat el Strasbourgba, az Európai Parlamentbe (EP) június 1-2. között, hogy Európa jövőjéről beszéljenek az EYE (European Youth Event) során.

Nyolcezer európai fiatal látogat el Strasbourgba, az Európai Parlamentbe (EP) június 1-2. között, hogy Európa jövőjéről beszéljenek az EYE (European Youth Event) során.

Alig egy évvel a 2019-es európai választások előtttöbb ezer európai fiatal találkozik Strasbourgban az európai ifjúsági rendezvényen (EYE), ahol különböző workshopokon, beszélgetéseken és vitákon vesznek részt, valamint közvetlenül az uniós döntéshozóknak mondhatják el a véleményüket Európa jövőjéről. A legjobb ötleteket a parlament az összes EP-képviselőhöz eljuttatja a rendezvényt követően.

Az EYE részletes programja itt található.

Az EYE szervezői az idén öt kiemelt téma köré építették fel a programot:

  • Gazdag és szegény: egy igazságosabb társadalomért
  • Fiatal és idős: lépést tartani a digitális forradalommal
  • Biztonságos és veszélyes: eligazodni viharos időkben
  • Helyi és globális: megvédeni a bolygónkat
  • Külön és együtt: egy erősebb Európáért

Az EYE meghívottjai között szerepel Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnök, a Szaharov-díjas Lámia Adzsi Bassár és Denis Mukwege, Marianne Thyssen szociális ügyekért felelős uniós biztos, valamint Janisz Varufakisz korábbi görög pénzügyminiszter.

„Európának nagyobb szüksége van az új ötletekre, mint korábban bármikor” – írta a résztvevőknek címzett levelében Antonio Tajani EP-elnök. „Az európai választásokat 2019 májusában tartjuk, amikor újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, ugyanakkor a fiatalkori munkanélküliség továbbra is makacsul magas szinten áll. Csakis az európaiak, és különösképpen az általunk nagyra becsült fiatalok részvételével lesz képes az EU felülemelkedni a változó gazdaság, a bevándorlás és a klímaváltozás kihívásain.”