Jelentős hatással lehet az Egyesült Államokból Magyarországra irányuló importra az Európai Unió legújabb döntése. Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja.

Számottevő áremelkedés érinthet több termékkategóriát az Európai Bizottság döntése értelmében, így például a mogyoróvaj, gyümölcslevek, whiskyk, ruhaneműk és motorkerékpárok is drágulhatnak. Idén június 20-tól ugyanis akár 25 százalékos, értékalapú importvám terhelhet egyes, az Egyesült Államokból származó cikkeket.

„Érdemes megvizsgálnia a hazai cégeknek, hogy forgalmazzák-e az érintett termékeket, mert az importvám emelkedése hatással lehet azok keresletére, így változtatást igényelhet az árazásuk – mondta el Fülöp Attila, az EY vámszakértője. A tanácsadó hozzátette: „az unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti”.

A bizottsági döntés Donald Trump, amerikai elnök idén márciusi bejelentésére adott válaszként született meg, miszerint az Egyesült Államokba importált acél- és alumíniumtermékekre vámot vet ki. A határozat életbe is lépett, bevezetését azonban – az Európai Unióból származó áruk esetében – 2018. június 1-ig elhalasztották.

Az Egyesült Államokból tavaly Magyarországra hozott áruforgalom közel kétharmada a gépek és villamossági cikkek kategóriájába tartozott a KSH adatai szerint. A járművek és szállítási célú felszerelések 4,5 százalékos súllyal szerepeltek (93 millió dollár, azaz 25 milliárd forint). Az élelmiszerek, italok, illetve dohánytermékek alig egy százalékot tettek ki az USA-ból származó behozatalban, közel 26 millió dollár (7 milliárd forint) összegben.

Az unió intézkedése nem vonatkozik a május 17. előtt importengedélyt kapott, vagy az USA-ból EU-s import céljával exportált cikkekre.