Alelnökké választotta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER). Dávid Ilona mandátuma a 2018-2019-es évekre szól.

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának e fontos szakmai pozíciója lehetővé teszi a vállalatcsoport nemzetközi tekintélyének erősítését, a társasági és a magyar vasúti érdekek erőteljes, hangsúlyos képviseletét – közölte a vasúttársaság a szervezet gdanski közgyűlését követően. A közgyűlésen a CER új elnökének a svéd Christer Fritzsont választották, akit megbízás alapján alelnökként Dávid Ilona helyettesít majd többek között kiemelt eseményeken, találkozókon.

A vasúttársaság a közleményben kitért arra is, hogy a CER-tagok vasúti vonalainak hossza az európai vasúti hálózat 73 százalékát fedi le. A szervezetben magukat képviseltető vállalatok adják az áruszállítási üzletág 80 és a vasúti személyszállítás 96 százalékát Európában. 

A CER az európai vasutak érdekeit képviselve fontos szerepet játszik az európai uniós jogalkotásban és jogalkalmazásban, a brüsszeli székhelyű szervezet az uniós intézmények fontos tárgyalópartnere. A hetvenöt európai vállalatot tömörítő szervezet – melynek tagja a MÁV Zrt. mellett a GYSEV Zrt., a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) Kft. is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, illetve az infrastruktúrafejlesztés és a kölcsönös átjárhatóság területére is. (MTI)