Az európaiak többsége a stabilitás szigetének tekinti az Európai Uniót a bizonytalan világban a kedden megjelent új Eurobarométer felmérés szerint – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az euróövezetben az euró támogatottsága 2004 óta nem volt ilyen magas (74 százalék), és többségben vannak azok, akik az unió jövőjét optimistán látják.

A 2007-es gazdasági és pénzügyi válság kezdete óta most először látják az európaiak inkább pozitívan az európai gazdaság jelenlegi helyzetét: a megkérdezettek 48 százaléka pozitívan vélekedik, ez 6 százalékpontos emelkedést jelent 2017 tavaszához képest, míg 39 százalék negatívan látja a helyzetet, ami 7 százalékpontos csökkenést jelent. Magyarországon a megkérdezettek 62 százaléka látja pozitívan Európa gazdasági helyzetét, ami 6 százalékpontos növekedés tavasz óta.

Saját országuk nemzeti gazdaságának jelenlegi állapotát az uniós polgárok 48 százaléka jónak értékeli (+2). Tavasz óta 19 tagállamban nőtt azoknak az aránya, akik nemzeti gazdaságukat pozitívnak értékelik. E tekintetben Finnország (71 százalék, +12), Szlovénia (46 százalék, +12), Ausztria (77 százalék, +9) és Magyarország (50 százalék, +9) állnak az élen. Az egyes tagállamok között azonban nagy különbségek vannak, Hollandiában és Németországban a válaszadók 91 százaléka jónak látja a gazdaság helyzetét, míg Görögországban csak 2 százalék gondolja ugyanezt.

Az európaiak 40 százaléka pozitív képet táplál az EU-ról; 37 százaléknak semleges a véleménye, a negatív válaszok aránya csupán 21 százalék. 2017 tavaszához képest Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ról pozitív képet táplálók aránya: 7 százalékpontos növekedéssel 43 százalékt ért el.

18 tagállamban többen bíznak az Unióban, mint ahányan nem (tavasszal ez a szám 15 volt). A bizalom Litvániában (64 százalék), Bulgáriában (57 százalék) és Luxemburgban (56 százalék) a legmagasabb. Magyarországon 2017 tavasza óta 3 százalékponttal nőtt az unió iránti bizalom; hazánkban a megkérdezettek 49 százaléka bízik, míg 43 százaléka nem bízik az unióban (8 százalék nem tudja, nincs álláspontja) – olvasható az Európai Bizottság közleményében.