Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít, mert képet szeretne kapni arról, hogyan vélekednek a fiatalok, a tanárok, az ifjúságsegítők, a kezdeményezés iránt érdeklődő szervezetek, a munkavállalók és más érdekeltek a nemrég életre hívott Európai Szolidaritási Testület elsődleges feladatairól és a testület tervezett megerősítéséről.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, a munkavállalói készségekért és a mobilitásért felelős biztos így nyilatkozott a témában: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Szolidaritási Testület kialakítása a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. Nagyon sok fiatal jelezte már részvételi szándékát, ami arra enged következtetni, hogy az európai fiatalok kapva kapnak az alkalmon, hogy munkatapasztalatot szerezzenek, javítva ezzel elhelyezkedési esélyeiket, s egyúttal tanúbizonyságot tegyenek társadalmi felelősségérzetükről. Kíváncsian várom a fiatalok és minden más érdekelt fél véleményét a kezdeményezésről.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos hozzátette: „Az Európai Szolidaritási Testület sikeres kezdést tudhat maga mögött. Nagyra értékelem, hogy oly sok fiatal tanúsít élénk érdeklődést a kezdeményezés iránt, és kész arra, hogy időt és energiát áldozzon mások megsegítésére. Fontos, hogy a következő lépéseket körültekintően készítsük elő. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk a testület jövőjéről, feltétlenül figyelembe kell vennünk a kezdeményezésben részt vevő fiatalok és szervezetek véleményét, hiszen ők azok, akik a gyakorlatban érvényre juttatják a testület értékeit, és megvalósítják törekvéseit.”

A nyilvános konzultáció 8 hétig tart és egy korábbi konzultációra épül, amelyet a bizottság az Európai Szolidaritási Testület működésének előkészítése céljából 2016 végén, a decemberi rajt előtt tartott az érdekelt felek körében – olvasható a bizottság közleményében.

Az Európai Szolidaritási Testületről, amelyhez 2016. december 7-i indulása óta több mint 21 ezer fiatal csatlakozott, bővebben itt olvashat.