Az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat idén huszonhat tagállamból ötven személy, illetve szervezet kapta meg, köztük Major Balázs és Kozma Imre.

A 2008-ban alapított díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket is lehet jelölni. Minden EP‑képviselő egy jelöltet javasolhat, a díjat legfeljebb ötvenen kaphatják meg évente.

A magyar díjazottak

Major Balázs, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, melynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző keresztes lovag várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Kozma Imre, római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója.  1989-es megalapítása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

Az egyik szlovákiai magyar jelölt, a Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) is kitüntetést kapott.

A 2016. évi díjazottak teljes listája itt olvasható.