Az Európai Parlament képviselőinek túlnyomó többsége támogatta a javaslatot, hogy minden 18. évét betöltő európai fiatal Interrail bérletet kapjon, amely egy bizonyos időszak alatt ingyen vasúti utazási lehetőséget nyújt Európában.

Az Interrail bérletet már így is több millió fiatal használja, jelenleg azonban 20 eurótól akár 400 euróig is terjedhet az ára. Az Európai Parlament (EP) az Interrail bérlet segítségével a kevesebb üvegházhatású gázt kibocsátó közlekedési eszközök használatát népszerűsítené. Az EP-képviselők szerint emellett fontos, hogy a fiataloknak legyen lehetősége bejárni Európát és megismerni más országok kultúráját – olvasható az EP közleményében.

Mit tartalmaz az Interrail bérlet?

A bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában, és maguk határozzák meg az útvonalat. Az Interrail bérletet minden évben mintegy 300 ezren használják.

Az EP-képviselők és az Európai Bizottság is támogatja a javaslatot

Az Európai Parlament a keddi plenáris ülésen vitatta meg az ingyen Interrail kérdését Violeta Bulc közlekedésért felelős uniós biztossal. A biztos támogatta az EP javaslatát és elmondta, hogy a Bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a megfelelő forrást a kezdeményezéshez.

A bérlet ötletét az EP-képviselők is egyöntetűen támogatták. „Azt szeretnénk, ha az emberek bejárnák a szomszédos országokat és megtapasztalnák, milyen békében együtt élni a többiekkel. Ez beruházás a fiataljainkba és abba, hogy megismerjék a kontinenst” – mondta Manfred Weber néppárti frakcióvezető.

Luigi Morgano szocialista EP-képviselő is egyetértett a javaslattal: „Rendkívül jó ötletnek tartom, hogy beruházzunk a fiatalokba és lehetővé tegyük az embereknek, hogy utazzanak Európában és jobban megismerhessék, megérthessék azt”.

„Az utazás tulajdonképpen az oktatás része, ezért teljes mértékben támogatom a kezdeményezést” – mondta a konzervatív-reformer Kosma Złotowski.

Alexander Graf Lambsdorff liberális képviselő szerint: „Európának szíve és lelke van. Hogyan is lehetne jobban megismertetni a fiatalokkal, mint hogy megadjuk nekik a lehetőséget, hogy maguk felfedezzék”.

Kateřina Konečná, a baloldali frakció képviselője hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a fiataloknak meg legyen a lehetőségük, hogy bejárják Európát.

„Őszintén támogatjuk, fantasztikus ötlet” – mondta Rebecca Harms, a zöldpárti frakció elnöke. „Viszonylag alacsony költségvetésből tehetünk azért, hogy az európaiak jobban megértsék egymást és jobban megismerjék Európát.”

Daniela Aiuto, az EFDD frakció képviselője támogatta a javaslatot és egyetértett abban, hogy szükség van az európai értékek népszerűsítésére.

Azon tagállamok esetében, amelyek nem részei az Interrail hálózatnak (Málta, Ciprus, Észtország, Litvánia és Lettország), az EP-képviselők szerint megfontolandó a busz- vagy komphálózat bevonása.