Az Európai Parlament novemberi plenáris ülésén napirendre került a légszennyezés, az orosz és az iszlám propaganda, a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalás, az európai védelmi unió, a hozzáadottérték-adó szabályozása, az EU – Kanada szabadkereskedelmi megállapodás, a vadon élő állatok és növények kereskedelmének korlátozása – és még a Lux-díjat is kiosztották.

Légszennyezés

A légszennyezés évente több mint 400 ezer korai elhalálozást okoz Európában. A parlament a szerdai plenáris ülésen szavazott arról az irányelvtervezetről, amely szigorúbb tagállami határértékeket szabna meg a szennyezőanyagok mennyiségére.

Orosz és iszlám propaganda

Az oroszok és iszlám terroristák propagandája egyre nagyobb nyomást jelent az EU-nak, erre figyelmeztetnek a képviselők egy szerdán megszavazott állásfoglalásban. Az EU-ellenes kampányok ellensúlyozása érdekében a képviselők többek között többet fordítanának a figyelemfelhívásra, oktatásra, és az oknyomozó újságírás támogatására.

Törökország

A képviselők a Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások átmeneti befagyasztását kérik. A csütörtökön elfogadott állásfoglalásban ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Törökország továbbra is erős szálakkal kell, hogy kötődjön az EU-hoz.

Bankszámlák: automatikus információcsere

Az EP-képviselők elfogadták az új szabályokat, amelyek automatikus információcserére kötelezik a tagállamokat például bankszámlákra vonatkozó adatok kapcsán. Az új szabályozás célja, hogy az EU hatékonyabban lépjen fel az adócsalás, és a terrorista csoportok finanszírozása ellen.

Európai védelmi unió

A terrorizmus és egyéb fenyegetések, valamint a kibernetikai és energetikai biztonság hiánya szükségessé teszik az uniós országok számára, hogy szorosabbra fűzzék a biztonsági és védelmi együttműködésüket, megteremtve az utat egy európai védelmi uniónak, mondják a képviselők a kedden elfogadott állásfoglalásukban.

Héa-szabályozás

A hozzáadottérték-adó (héa) jelenlegi uniós szintű szabályozása 1993. óta érvényben van, és már nem felel meg az egyre növekvő cégek és az e-kereskedelem követelményeinek, valamint nem elég hatékony a csalásokkal szemben. A Bizottság dolgozik a szabályozás reformján, amelyet a parlament is véleményez. Az EP-képviselők a csütörtöki plenáris ülésen fogadták el javaslatukat.

EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodás

Az EP visszautasította a javaslatot, hogy az Európai Unió Bírósága elé kerüljön az EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodás, így a képviselők a jövő év elején szavaznak az egyezmény uniós jóváhagyásáról.

Vadon élő állatok és növények kereskedelme

A vadon élő állatok és növények kereskedelme a negyedik legjövedelmezőbb illegális üzlet a világon, ami miatt fajok kerülnek a kihalás szélére. A Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben lépéseket javasol a tagállamok számára a vadon élő fajok védelme érdekében. A Catherine Bearder (liberális, brit) témafelelőssel készített interjút itt lehet elolvasni.

Lux-díj

Maren Ade német–osztrák–román koprodukcióban készült „Toni Erdmann” című filmje nyerte az Európai Parlament Lux-díját 2016-ban, jelentette be Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ünnepélyes keretek között Strasbourgban szerdán. A film apa és lánya kapcsolatát tárja fel napjaink vállalati kultúrájában. A Lux-díj az EP éves filmdíja, amelynek célja az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítése.