Három szakbizottság képviselői találkoznak Günther Oettinger uniós biztossal a héten; az állampolgári jogi szakbizottságban menekültügyi kérdések lesznek napirenden, a jogi szakbizottság pedig a robotokra és más mesterséges intelligenciára vonatkozó első uniós szabályokról szavaz.

Günther Oettinger uniós biztossal egyeztetnek a költségvetési, a költségvetés-ellenőrzési és a jogi szakbizottság képviselői hétfőn a biztos jövőbeni terveiről. Günther Oettinger Krisztalina Georgieva költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztos helyét vette át a Bizottságban.

Az állampolgári jogi szakbizottságban a menekültügy lesz napirenden a héten. A képviselők egyeztetnek az EU–Törökország migrációs megállapodás végrehajtásáról, valamint az áttelepítési mechanizmusról. Vincent Cochetel, az UNHCR európai igazgatója is részt vesz az egyik megbeszélésen, ahol a menekültek hatékonyabb védelmével kapcsolatos javaslatait ismerteti.

A mesterséges intelligenciára és a robotokra vonatkozó első uniós szintű szabályozásról szavaznak csütörtökön a jogi szakbizottság képviselői.

Január 1-jétől hat hónapig Málta tölti be az EU Tanács elnöki posztját és igyekszik megteremteni a kompromisszumot a tagállamok között olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a menekültválság, vagy a Brexit tárgyalások megkezdése. Az elnökség csütörtökön ismerteti a prioritásait és terveit az állampolgári jogi és a jogi szakbizottság előtt.

A frakciók a jövő heti plenáris ülést készítik elő, ahol a képviselők megválasztják a parlament új elnökét és alelnökeit – olvasható az EP összefoglalójában.