Az Európai Parlament képviselői a Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások átmeneti befagyasztását kérik.

A csütörtökön elfogadott állásfoglalásban ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Törökországnak továbbra is erős szálakkal kell az EU-hoz kötődnie. A képviselők vállalták, hogy felülvizsgálják pozíciójukat, amikor a törökországi szükségállapot keretében hozott aránytalan elnyomó intézkedéseket visszavonták. „Törökország fontos partnere az EU-nak, de a partnerségekben az együttműködési szándéknak kölcsönösnek kell lennie. (…) Törökország nem mutatja ezt a politikai akaratot azzal, hogy a lépései egyre jobban eltérítik Törökországot európai útjáról.”

A tárgyalások ideiglenes felfüggesztésének keretében nem nyitnának meg újabb tárgyalási fejezeteket és nem indítanának új kezdeményezéseket a török–uniós tárgyalási kereten belül.

Az állásfoglalást 479 szavazattal, 37 ellenében, 107 tartózkodás mellett fogadták el

A halálos ítéletek visszaállítása Törökországban a csatlakozási tárgyalások hivatalos felfüggesztéséhez vezetne a képviselők szerint, mivel a halálos ítélet határozott elutasítása az uniós joganyag alapvető eleme. A képviselők erősen elítélik az aránytalanul elnyomó lépéseket, melyeket a török kormány a 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet óta hozott. Ezek megsértik a török alkotmány által is védett alapvető emberi jogokat és szabadságokat.

Az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére vonatkozó eljárást török–uniós tárgyalási keret 5. cikke tartalmazza. A cikk alapján, amennyiben Törökországban súlyosan és tartósan sérülnek az Unió alapító elvei – a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és alapvető szabadságok tisztelete, a jogállamiság –, az Európai Bizottság saját kezdeményezésére vagy a tagállamok harmadának kérésére javasolja a tárgyalások felfüggesztését és az újrakezdésének feltételeit.

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás jogilag nem kötelező, mert a parlamentnek nincs hivatalos szerepe a felfüggesztés kezdeményezésében, azonban tájékoztatni kell mihelyst az megtörtént.