A társasági adózás harmonizációját elősegítő javaslat értelmében a tech cégek ott adóznának, ahol a profitot termelik, ahol digitálisan tényleg jelen vannak.

A tisztességes és egységes adórendszer létrehozását célzó közös konszolidált társaságiadó-alap ötletét (CCCTB) 438 szavazattal 145 ellenében 69 tartózkodás mellett fogadta el az EP. Az ezt lehetővé tevő kiegészítő intézkedés, a közös társaságiadó-alapot tervét 451 szavazattal 141 ellenében 59 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

„Digitális jelenlét” a nyereség kiszámításához

A két intézkedés együtt akadályozná meg, hogy egyes óriáscégek jelentősen csökkentsék vagy teljesen elkerüljék az adófizetést abban az országban, ahol egyébként működnek és a profitot termelik. Ezt részben úgy előznék meg, hogy meghatározott referenciaértékek mentén megnéznék az adott cég digitális jelenlétét és úgy döntenék el, kell-e adót fizetnie.

Az EP szándéka szerint az Európai Bizottság felállítja a referenciaértékeket (például a felhasználók számára vagy az adott országban az adott platformon futó digitális tartalom mennyiségére vonatkozóan) és így nyerne megbízhatóbb képet az üzleti forgalomról. Ahogy azt a Facebook, az Amazon vagy a Google példája is mutatja, a személyes adatok óriási értéket képviselnek, de eddig ezzel az adóalap meghatározásánál senki sem számolt.

Egyszerűsített adózás

A cégek úgy számolhatnák ki adóterhüket, hogy összevetik az összes európai leányvállalatuk nyereségét és veszteségét. Az ebből születő összeget szétosztanák a tagállamok között a nyereség keletkezésének helyes és arányai szerint – ennek célja az, hogy a vállalatok ne csak adóparadicsomokban fizessék be a közterheket.

A javaslat életbe lépésével minden tagállamban egységes társasági adószabályok lennének érvényesek, így a cégeknek, nem kellene 28 különféle szabályrendszerrel küszködnie és csak egy adóhatóság felé lennének elszámoltathatók.

  • „Ez egy fantasztikus lehetőség a társasági adózás területén – egy új jogszabály a techcégek megadóztatásával, a lefelé tartó adóverseny megállításával, az adó helyben fizetésével a modern gazdaságnak jobban megfelelő rendszert hozna létre” – mondta Alain Lamassoure (EPP, Franciaország) jelentéstevő.
  • „Az uniós és tagállami vezetők már értik, hogy a társasági adó rendszere elavult és rosszul járnak vele a polgárok és a kis cégek. Nemzetközi fellépésre van szükség, hogy ezt megfordítsuk. Az EU a legjobb esélyünk egy igazságosabb és modernebb adórendszer elérésére” – mondta Paul Tang (S&D, Hollandia) jelentéstevő.

Az állásfoglalás most a Tanácshoz és a Bizottsághoz kerül megfontolásra.