Migráció, terrorizmus, adóügyek, környezetvédelem, egységes piac – ezek az Európai Parlament fő napirendi pontjai a következő hat hónapban.

Az Európai Parlament képviselői augusztus 29-étől megkezdik a szakbizottsági üléseket; a következő hónapok fő témáit a parlament sajtóosztálya foglalta össze.

Migráció

Az EP-képviselők dolgoznak a menekültek uniós országok közötti elosztásáról szóló javaslaton. Tavaly szeptemberben már elfogadtak két hasonló, a menekültek sürgős áttelepítéséről szóló szabályt.

Az EP tárgyalja a bizottság javaslatát egy közös uniós lista elfogadásáról, amely a biztonságosnak nyilvánított származási országokat tartalmazza, így felgyorsítaná a menedékkérelmek elbírálását.

Terrorizmus

Az EP kidolgozott egy jelentést, amely büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. Ilyennek számít például a kiképzés az EU-ban, vagy azon kívül, utazásszervezés, vagy pénzgyűjtés ilyen célra. Jelenleg zajlanak a tárgyalások az Európai Tanács és a parlament között a részletekről.

A fegyvertartás szabályainak szigorításáról is dönt a parlament a következő hónapokban.

Adóügyek

Ősztől megkezdi munkáját a Panama-iratok botrányát követően felállított bizottság, amely azt vizsgálja, hogy megsértették-e a tagállamok, vagy az Európai Bizottság a pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre vonatkozó Uniós jogot.

Az Európai Bizottság javaslatának megfelelően a multinacionális vállalatokat érintő, az adózás nyilvános átláthatóságára vonatkozó szabályokat is tárgyalja a parlament.

Környezetvédelem

A gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó vizsgálóbizottságot a Volkswagen-botrányt követően hozta létre az EP. A bizottság többek között azt vizsgálja, hogy az autógyártók sértettek-e uniós szabályt az eddigi károsanyag-kibocsátást mérő tesztek során, a következő hónapokban jelentésében számol be az eredményről.

Egységes piac és szabad mozgás

A digitális egységes piac előmozdítása érdekében az EP-képviselők döntenek a geo-blocking felszámolásáról és frissítik az audiovizuális anyagok felhasználásáról szóló szabályokat.

A kiküldetésben dolgozó munkavállalókra vonatkozó szabályokat frissíti az EP, hogy kezelje az eddigi egyenlőtlen bérezés problémáját.