Az európai önkéntes szolgálat (European Voluntary Service) az elmúlt két évtized során mintegy százezer önkéntes projektet szervezett fiataloknak világszerte. Olyan változatos programokkal segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat, mint a kertészet vagy a plakátkészítés.

Csaknem minden negyedik 15 év feletti európai fiatal vállalt már valamilyen önkéntes munkát, többnyire azonban helyi közösségeket segítenek, kevés kezdeményezés lépi át az államhatárokat. Az önkéntes tevékenység csupán 7 százaléka kapcsolódik másik uniós tagállamhoz, és mintegy 11 százaléka EU-n kívüli projekt.

A határokon átívelő önkéntes munka támogatására hívta életre az Unió az európai önkéntes szolgálatot, amely a különböző szervezetek együttműködését segítve kapcsolatot teremt az önkéntes országa és a projekt megvalósulási helye között.

A 17 és 30 év közötti fiatalok számára nyitott projektek 2–12 hónapig tartanak, és az önkéntesek rendkívül sok területen, például a kultúra, a gyermek- és ifjúsággondozás, a sport, a kulturális örökségvédelem, a művészetek, az állatjólét, a környezetvédelem vagy a fejlesztési együttműködés területén segíthetnek. Akik sikeresen teljesítenek egy projektet, azok tanúsítványt kapnak, mely igazolja, hogy részt vettek a programban, ez az úgynevezett Youthpass. Az önkéntesek szállása és ellátása térítésmentes, továbbá ingyenes egészségbiztosításban részesülnek, és költőpénzt is kapnak a projekt időtartamára, csak az utazási költségek egy kis részét kell saját maguknak állniuk – olvasható az Európai Parlament tájékoztatójában. Az érdeklődők itt egy összefoglaló videót is megtekinthetnek, amelyből a jelentkezés módjára is fény derül.