A menekültek integrációját mozdítja elő az olasz InteGREAT projekt, az Európai Ifjúsági Károly-díj idei győztese. A második helyen a görög „Searching for Charlemagne” projekt végzett, a harmadik helyezést pedig brit fiatalok szerezték meg a fiatalok nemzetközi konferenciájának ötletével.

A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést. A díjátadót május 3-án tartották a németországi Aachenben.

1. helyezett: InteGREAT (Olaszország)

Az AISEC nemzetközi diákszervezet dolgozta ki az idei győztes projektet, amely összefogja a fiatalokat Európában, hogy közösen dolgozzanak a menekültválság megoldásán és segítsék a menekültek integrációját. A kezdeményezésben önkéntesek, civil szervezetek és a helyi közösségek szerveznek workshopokat, szabadidős programokat és szemináriumokat.

2. helyezett: „Searching for Charlemagne” (Görögország)

A görögországi Larissából származó diákok tableten működő játéka lett a második helyezett. A játék I. Nagy Károly frank uralkodóról szól, akit a frank birodalom megalapításáért Európa atyjaként tartottak számon.

3. helyezett: Young European Council (Nagy-Britannia)

A fiatalok európai tanácsa egy olyan nemzetközi konferencia, amely minden évben összegyűjti az Európai Unió iránt érdeklődő fiatalokat, hogy együtt tegyenek javaslatokat az uniós politikák alakítására. A tavalyi konferenciát novemberben tartották Brüsszelben, ahol a migráció és a belügyek kérdését, az energiauniót és a klímaváltozást, valamint az oktatás és munkavállalás témakörét helyezték középpontba.

A magyar győztes

A „Cserdi csodáról” elhíresült község roma fiataljai által benyújtott „Híd Cserdi, Gelsenkirchen és Duisburg között” című program volt az idei Európai Ifjúsági Károly-díj magyar választottja. A projekt célja, hogy a magyar és cigány kultúra bemutatásán keresztül lebontsa az előítéleteket és felhívja a figyelmet a közös építő munka erejére.

Az Európai Ifjúsági Károly-díj

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. Olyan 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek.

A legjobb projekt díja 5000 euró, a második helyezetté 3000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2000 euró. A nemzeti győztes projektek képviselői 2016. május 3-án vették át a díjat az aacheni ünnepségen egy négynapos utazás keretében.