Magyarország ellenzi az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslatot, hiszen az új hatóság egy újabb bürokratikus intézményt jelentene és a nemzeti hatásköröket is sértheti – jelentette ki csütörtökön Varga Mihály.

Magyarország számára kiemelten fontos a munkavállalók jogainak védelme, ezért hazánk teljes mértékben átültette és alkalmazza a kiküldetési irányelvre vonatkozó szabályokat jogrendszerében – mondta Varga Mihály a V4 munkaügyi miniszteri találkozó utáni sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, az Európai Bizottság új, elfogadás küszöbén álló módosítási javaslata a szolgáltatásnyújtás szabadságának mesterséges korlátozását tartalmazza, így azt Magyarország határozottan elutasítja.

A tárcavezető hangsúlyozta: hazánk alapvető érdeke, hogy a kiküldetési irányelv, azaz a magyar munkavállalók külföldi kiküldetésének hatálya ne terjedjen ki a nemzetközi közúti közlekedési szektorra. Ezen túlmenően a javasolt módosítások hatására a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó magyar vállalkozások így kiszorulhatnának az EU belső piacáról, aminek az eredménye az Unió versenyképességének csökkenése lenne. Az intézkedés a leghátrányosabban a kis- és középvállalkozásokat érintené.

A miniszter szerint a szolgáltatásnyújtás szabadságát az EU-n belül egy kölcsönösen kiaknázható lehetőségnek kellene tekinteni, nem pedig ellenségnek. Varga Mihály közölte, az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslatot Magyarország szintén ellenzi, hiszen az új hatóság egy újabb bürokratikus intézményt jelentene és a nemzeti hatásköröket is sértheti. A nemzeti szuverenitás megőrzése kiemelt fontosságú hazánk számára, és ezen a téren az új európai hatóság létrehozása számos komoly kétséget és kérdést vet fel, amit újra szükséges gondolni. Hazánk a rendelkezésére álló minden jogi, politikai és kommunikációs eszközzel is fellép a tagállami hatáskörök csorbítására irányuló bizottsági törekvésekkel szemben – mondta a miniszter. (Nemzetgazdasági Minisztérium)

Fotó: NGM