A fenntartható növekedés és a versenyképesség kulcstényezője az innováció, ennek élénkítését szolgálja az a két megállapodás, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT).

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szervezet keddi budapesti fórumán hangsúlyozta: Magyarország és az EIT közös célja az európai innováció élénkítése a kutatás-fejlesztési, a felsőoktatási és a gazdasági szereplők közötti szorosabb együttműködések kialakításával. A megállapodásokkal a magyar intézmények és cégek nemzetközi innovációs együttműködéseit is erősíteni szeretnék.

Az EIT 2008-ban jött létre annak érdekében, hogy megerősítse Európa innovációs képességét. A szervezet székhelye 2010 óta Budapesten van. Az EIT éves fórumát mintegy 400 résztvevővel kedden tartották meg Budapesten.

Palkovics László tájékoztatása szerint az ITM és az EIT központ között létrejött megállapodás fő célja a vállalkozások innovációs tevékenységének támogatása, a műszaki-természettudományos oktatás fejlesztése, a regionális vállalatok, egyetemek és ipari kutatóintézetek részvételének elősegítése az EIT regionális innovációs programjában.

Az innovációs tárca és az EIT Digital között kötött egyetértési megállapodás középpontjában a digitális átalakulás, az adatvezérelt innováció áll.

Magyarország növelni szeretné részvételét az EIT programjaiban, mert ez is elősegítheti a magyar innovátorok ösztönzését – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, sok hazai vállalkozás próbál új termékekkel, innovatív megoldásokkal megjelenni, amihez támogatásra van szükségük, ezt segíti elő az EIT-tel való szorosabb együttműködés.

(Forrás: MTI/ITM, fotó: Illyés Tibor)