II. világháborús német katonai börtön történelmét kutatja az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj idei győztes projektje, a lengyel Worcation.

A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést.

Az idei győztes projektek

1. helyezett: Worcation (Lengyelország)

A németek által a II. világháború alatt üzemeltetett katonai börtön titkait és történelmét igyekszik feltárni a lengyel Worcation projekt, az idei nyertes. A börtönt a német-lengyel határon húzódó Neisse folyó két partján fekvő Görlitz (Németo.) és Zgorzelec (Lengyelo.), területén építették fel. A Worcation tábor résztvevői először egy tréningen vesznek részt, majd vagy régészeti munkákban segítenek, vagy a bebörtönzöttek családtagjainak felkeresésével igyekeznek feltárni a múltat.

2. helyezett: Juvenilia (Olaszország)

Az olasz Juvenilia célja, hogy népszerűsítse az operát, a balettet és a színházat a 35 év alattiak körében, és összefogja az eziránt érdeklődőket Európa-szerte. A projekt vezetői különböző rendezvényeket szerveznek, és tárgyalnak az európai operákkal és színházakkal, hogy a jegyárak csökkentésével ez a művészeti forma egy szélesebb réteg számára is elérhetővé váljon.

3. helyezett: Never arrive 2 (Málta)

A fiatal Farah Abdullahi Abdi szomáliai menekült, blogger lett a harmadik, aki 16 éves korában érkezett Máltára. Két könyve jelent meg arról, milyen nehézségekkel küzd, aki menekültként érkezik az EU-ba. Előadásokat tart Európa-szerte, hogy megmutassa, ők nem azért jönnek a kontinensre, hogy káoszt okozzanak, hanem hogy hozzájáruljanak Európa fejlődéséhez.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. Olyan 16 és 30 év közötti fiatalok projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek.

A legjobb projekt díja 7500 euró, a második helyezetté 5000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2500 euró. A nemzeti győztes projektek képviselői 2018. május 8-án vehették át a díjat az aacheni ünnepségen. (Európai Parlament)