Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat minden évben olyan fiataloknak ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárulnak az európaiak közti kölcsönös megértés javításához. A győztes projektek pénzjutalmat kapnak, hogy továbbfejleszthessék programjaikat; a pályázatok beadási határideje 2017. február 20.

A 2008 óta létező díjat az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány minden évben közösen ítéli oda. A díjat 16 és 30 év közötti fiatalok olyan projektjei kaphatják, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést, a közös európai azonosságtudat kialakulását és gyakorlati példát mutatnak európaiak közösségként való együttélésére.

Első körben a 28 uniós országból választanak egy-egy nemzeti győztest, akik közül később az európai győztesek is kikerülnek.

A díjazás

A legjobb projekt díja 7500 euró, a második helyezetté 5000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2500 euró. A díjjal együtt a győzteseket meghívják Brüsszelbe vagy Strasbourgba az Európai Parlamentbe is.

A nemzeti győztes projektek képviselőit meghívják a 2017. májusi aacheni díjátadóra egy négynapos utazás keretében.

Kritériumok

Az Európai Ifjúsági Károly-díj olyan projekteknek ítélik oda, amelyek:

  • elősegítik az európai és nemzetközi szemléletet,
  • elősegítik a közös európai identitástudat kialakulását és az integráció közös ügyként való felfogását;
  • mintaként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára, és gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére.

A pályázati feltételekről további információt ide kattintva, a Twitteren pedig a #ECYP2017 hashtag használatával lehet találni.

Képünkön a 2016-os győztesek.