Megszavazta a WIFI4EU kezdeményezést az Európai Parlament; a projekt ingyenes wifit biztosít a közintézményekben és köztereken, például könyvtárakban és kórházakban.

„Ez a lehetőség szélesebb körű hozzáférést biztosíthat a jövőhöz minden európainak – ingyenes, jó minőségű internet-hozzáférést” – mondta Carlos Zorrinho (szocialista, portugál), jelentéstevő.

A WIFI4EU kezdeményezés szerint az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein.

Így jellemzően a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhető legyen a nagysebességű és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.

„Az eljárás igen egyszerű. A projektre jelentkezők utalványokat kapnak, és ezzel az utalvánnyal megkezdhetik a hotspot kiépítését” – magyarázta Carlos Zorrinho. Az EU tehát az infrastruktúra kialakítását támogatja, emellett szükség van természetesen egy kezdeti beruházásra, meg persze a rendszer fenntartására.

Az Európai Parlament szeptember 12-i plenáris ülésen jóváhagyta a kezdeményezésre szánt első pénzügyi csomagot, így akár már 2018 elején megnyitják a lehetőséget a pályázatok benyújtására.