A szeptemberi növekedést követően októberben csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) közleménye szerint, az előzetes adatok alapján szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,6 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,2 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye októberben az előző hónaphoz képest.

Szeptemberben az euróövezetben 2,1 százalékos, az EU-ban 1,9 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

Ugyanakkor tavaly októberrel összevetve az euróövezetben 1,8 százalékkal, az unió egészében 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

A közlés szerint októberben a legnagyobb havi növekedést Bulgáriából (+3,3 százalék), Szlovéniából (+2,2 százalék) és Szlovákiából (+1,4 százalék) jelentették. A legerősebb, 5,9 százalékos visszaesést Franciaországban mérték, majd Olaszországban és Romániában, egyaránt 1,6 százalékosat.

Ezzel szemben a legnagyobb növekedést 2017 októberéhez képest Lengyelországban ((+19,4 százalék), Magyarországon (+18,5 százalék) és Szlovéniában (+18,3 százalék) regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés pedig Romániában (-4,8 százalék), Svédországban (-3,3 százalék) és Franciaországban (-2,9 százalék) volt.

Ezek azonban még nem a végleges eredmények, ugyanis 11 országból még hiányoznak az októberre vonatkozó adat.

(NT)