2017-ben egy dán és egy ciprusi város lesz az egyik legnépszerűbb uniós projekt helyszíne.

Január 1-jétől Aarhus és Páfosz viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A kulturális program hivatalosan január 21-én veszi kezdetét Aarhusban. A Páfosz 2017 nyitóünnepségét január 28-án tartják Hrísztosz Sztilijanídisz, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos és Níkosz Anasztasziádesz ciprusi elnök részvételével (megerősítendő). Navracsics Tibor biztos így nyilatkozott: „Az Európa Kulturális Fővárosa cím egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a közösségek a kultúra segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz, és a jövőre nézve erősödjenek a helyi, európai és nemzetközi partnerségek. Mind Aarhusnak, mind Páfosznak sok sikert kívánok a jövő évre!” Mindkét város több évszázados kultúráról tanúskodó programot állított össze, és különböző művészeti ágak segítségével fogja megjeleníteni a mai Európa társadalmi-gazdasági problémáit.

Az „Aarhus 2017” központi témája az „újragondolás”. A dán város bemutatja, hogyan segíthet a művészet, a kultúra és a kreatív ágazat alapvető társadalmi, városi, kulturális és gazdasági viselkedési mintáink újragondolásában és átformálásában, valamint abban, hogy a közös kihívásokra új megoldásokat találjunk. Egy tető-színpadon előadott viking dráma, a városon és a partvonalon végighúzódó kiállítás, a „Kreativitás Világfóruma” és a nemzetközi gyermekirodalmi fesztivál csak néhány azon számos esemény közül, amely kreatív ötletekből épít hidat a jelen és a múlt közé.

Az „Aarhus 2017” kulturális program ünnepi rendezvényeinek középpontjában a gyermekek állnak. A közép-dániai régióból több száz gyermek gyűlik majd össze Aarhusban, hogy „A kívánságok földje” című eseménysorozat alkalmával elképzelést alkossanak a jövőről. A megnyitó ünnepség napján, amint leszáll az est, látványos műsor és az égen megjelenő viking szellemek és istenek jelzik majd a város számára, hogy egy évre megkapta a Európa kulturális fővárosa címet.

„Kontinensek összekapcsolása, kultúrák közelítése”, lesz a „Páfosz 2017” keretében szervezett több száz esemény fő motívuma. Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő első ciprusi város a multikulturalizmus terén szerzett tapasztalatait, valamint a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához való földrajzi közelségét is felhasználja az országok és kultúrák közötti kapcsolatok erősítéséhez. Páfosz előreláthatólag óriási szabadtéri színpaddá, egyetlen nyüzsgő „fórummá” válik, ahol több ezer év kultúrája találkozik a kortárs művészet, gondolkodás és életmód megnyilvánulásaival.

A „Páfosz 2017” nyitóünnepségét az év kulturális programjának egyik témája, a „Mítosz és vallás” ihlette.Ismét életre kel Pygmalion és Galatea mítosza, és Páfosz történelmének más eseményei is felelevenednek az egyedülálló zenés és táncos látványosság alkalmával. Az első hétvégén, január 28-án és 29-én a nézők számos szabadtéri bemutatót és művészi előadást élvezhetnek a város különböző pontjain – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Az egyik legrangosabb európai kulturális esemény”

A görög kulturális miniszter, Melina Mercouri által 1985-ben kezdeményezett Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az egyik legrangosabb európai kulturális esemény. A címet azok a városok nyerhetik el, amelyek olyan hatásos, európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely elősegíti a város lakosainak aktív részvételét, és hozzájárul a város hosszú távú fejlődéséhez.

Arra is kiváló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy megváltoztassák a róluk kialakult képet, helyet kérjenek maguknak a világ kulturális térképén, több látogatót tudjanak vonzani, és a kultúrán keresztül újragondolják jövőjüket.

A cím hatásai hosszú távon is megmutatkoznak, nemcsak kulturális, hanem társadalmi és gazdasági téren is, mind az adott város, mind annak régiója tekintetében. Egy tanulmányból például világosan kitűnik, hogy az Európa kulturális fővárosa címet viselő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12 százalékkal nőtt a legalább egy éjszakát a városban töltő látogatók száma.

2016-ban a lengyelországi Wrocław és a spanyolországi San Sebastián volt Európa Kulturális Fővárosa. 2017 után, Aarhust és Páfoszt követően, 2018-ban Valletta (Málta) és Leeuwarden (Hollandia), 2019-ben Plovdiv (Bulgária) és Matera (Olaszország), 2020-ban pedig Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország) lesz Európa Kulturális Fővárosa. Nemrégiben javasolták, hogy 2021-ben Temesvár (Románia), Elefszína (Görögország) és Újvidék (Szerbia, tagjelölt állam) legyen Európa három kulturális fővárosa, de ezeket még az illetékes hatóságok nem jelölték ki hivatalosan.